a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Personeelsdiensten

Dossiernr:

2019/00012

Datum:

15-01-2019

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Personeelsdiensten

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uitingen

Het betreft televisiecommercials in het kader van “werkenbijprorail.nl” waarin telkens personen thuis worden bezocht die zich via social media negatief zouden hebben uitgelaten over het reizen per trein. In de video’s verschijnen de door de personen genoemde tweets in beeld, waarbij onder meer te lezen valt: “De hele dag maar aankloten he”, respectievelijk

“En nu ben ik er godverdomme klaar mee ook kut treinen” en “Potjandikkie de treinen doen weer kut”. Bij het voorlezen worden deze teksten deels weggepiept. Vervolgens wordt gezegd welke maatregelen worden genomen om aan de bezwaren tegemoet te komen.

 

Samenvatting van de klacht

De commercials zijn in strijd met de goede smaak en het fatsoen omdat daarin schuttingwoorden en vloeken voorkomen. De commercials suggereren dat de onrespectvolle wijze van communicatie positief gewaardeerd wordt.

 

Het oordeel van de voorzitter

De voorzitter heeft begrip voor het feit dat niet iedereen de onderhavige televisiecommercials zal waarderen wegens het taalgebruik. De commercials geven echter blijkbaar het commentaar weer zoals adverteerder dat via social media van reizigers ontvangt. De voorzitter acht het niet ontoelaatbaar dit commentaar op de onderhavige wijze in de commercials te verwerken. Om die reden wordt beslist als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken