a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Persoonlijke verzorging en uiterlijk

Dossiernr:

2020/00113

Datum:

11-05-2020

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Persoonlijke verzorging en uiterlijk

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Ongeadresseerd drukwerk

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een reclamefolder van Sunclub Delft, waarin onder meer staat: “Meer dan 200 Beauty Light LED’s verzorgen de huid en verbeteren de bruiningsresultaten door de verhoogde zuurstofproductie”.

De klacht

Er wordt reclame gemaakt voor een ernstig kankerverwekkende huidbehandeling waarbij de suggestie wordt gewekt dat deze behandeling de ‘huid verzorgt’.

Samenvatting van het verweer

Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat een zonnebank per definitie en in het bijzonder huidkanker zou veroorzaken. Wel is vastgesteld dat bij overmatig gebruik van UV-licht, zowel van de zon als de zonnebank, de kans op het krijgen van huidkanker op latere leeftijd toeneemt.
Bij een zonnestudio wordt vooraf het huidtype bepaald en daarop wordt de dosis zonlicht die men kan genieten afgestemd. Adverteerder maakt gebruik van een zonnebank met zowel UV-lampen als zogenaamde beauty-lights (lagedruklampen en LED-lampen), die een zichtbare lichtstraling geven van 600 tot 780 nm. Dit zichtbare licht zorgt in combinatie met de UV-bronnen voor een mooie bruining waardoor de huid er zachter en verzorgder uit zal zien.

Het oordeel van de voorzitter

De reclame-uiting vermeldt dat adverteerder over een apparaat (zonnebank) beschikt dat met behulp van meer dan 200 “Beauty Light LED’s” de huid verzorgt en de bruiningsresultaten verbetert door “de verhoogde zuurstofproductie”. De voorzitter begrijpt het bezwaar van klager in deze zin dat hij de uiting door de verwijzing naar deze beweerdelijke voordelen ontoelaatbaar acht, nu het volgens hem om een “ernstig kankerverwekkende huidbehandeling” gaat. Deze (summiere) klacht kan niet slagen. De voorzitter gaat ervan uit dat de gemiddelde consument inmiddels bekend is met de nadelen die zijn verbonden aan het blootstellen van de huid aan (overmatig) Uv-licht van zowel de zon als de zonnebank. De reclame-uiting stelt of suggereert niet dat de aangeboden behandeling deze nadelen niet heeft of deze nadelen opheft. De voorzitter beslist daarom als volgt.

De beslissing van de voorzitter

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken