a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Persoonlijke verzorging en uiterlijk

Dossiernr:

2022/00266

Datum:

23-06-2022

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Persoonlijke verzorging en uiterlijk

Motivatie:

Misleiding Prijs(vermelding)

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden-uiting

Het gaat om twee uitingen op de website van adverteerder (www.kruidvat.nl) voor Venus Gillette scheermesjes.
De ene uiting betreft een aanbieding voor Venus Gillette 4 stuks, waarbij – onder meer – staat:
“2e halve prijs
14,99
Gillette Venus Glad
Scheermesjes
4 stuks”.
De andere uiting betreft een aanbieding voor Venus Gillette Value Pack, waarbij – onder meer – staat:
“50% korting
77,99
Gillette Venus Smooth
Navulmesjes
12 stuks”.

Samenvatting van de klacht

De prijs van de voordeelverpakking (12 mesjes) is volgens de folder normaal € 77,99 en is nu in de aanbieding met 50% korting. Het lijkt een mooie aanbieding, maar klaagster heeft het idee dat de originele prijs die vermeld staat niet klopt en vele malen hoger is dan voorheen. De verpakking met 4 mesjes kost namelijk € 14,99 wat overeenkomt met € 44,97 voor 12 mesjes. De reclame is misleidend omdat adverteerder het doet voorkomen alsof je € 38,99 korting krijgt op de voordeelverpakking, maar als men drie kleine verpakkingen koopt, is men slechts een paar euro duurder uit.

Samenvatting van het verweer

In de bestreden uiting zijn scheermesjes met korting te zien, zijnde “tweede halve prijs’ voor de kleinverpakking en “50% korting” op de grootverpakking. De grootverpakking met 12 stuks is alleen online te koop en de kleinverpakking met 4 stuks is zowel online als offline te koop.
De prijzen zoals genoemd in de bestreden uitingen zijn de referentieprijzen zoals deze worden gehanteerd en ook als schapprijs worden gehanteerd. Dat er verschil zit in de prijs van de grootverpakking en de kleine verpakking, zoals klaagster aangeeft, klopt. Er is echter geen sprake van misleidende reclame. De korting wordt duidelijk aangegeven en de gemiddeld geïnformeerde consument kan de korting berekenen.
Op de kleinverpakking van 4 stuks is het tweede product voor de halve prijs en bij de grootverpakking zal 50% korting worden berekend op de prijs zoals aangeduid. De consument kan het voordeel berekenen en een weloverwogen keuze maken van een eventuele aankoop van de scheermesjes.

Het oordeel van de voorzitter

1) Het gaat in deze zaak in de kern om de vraag of de in de bestreden uitingen genoemde originele prijzen –  los van de geldende aanbiedingen “2de halve prijs” en “50% korting” – daadwerkelijk worden gehanteerd of dat de genoemde prijzen misleidend zijn. Klaagster stelt dat de originele prijs van € 77,99 voor de grootverpakking van 12 scheermesjes niet klopt, omdat als drie kleinverpakkingen worden gekocht voor de originele prijs van € 14,99 dit in totaal € 44,97 kost voor 12 scheermesjes.


2) Adverteerder heeft aangevoerd dat de in de bestreden uitingen genoemde (originele) prijs van de groot- en kleinverpakking overeenkomt met de prijzen die online en in het schap in de winkel worden gebruikt. Klaagster heeft niet verder onderbouwd of aangetoond dat de in de bestreden uiting genoemde prijs van € 77,99 voor de grootverpakking niet klopt. Gebruikmakend van de bevoegdheid genoemd in artikel 15, eerste lid, van het Reglement betreffende de Reclame Code Commissie en het College van Beroep heeft onderzoek plaatsgevonden en is gekeken naar de prijzen van de betreffende scheermesjes op de website van adverteerder. Uit de informatie op de website van adverteerder blijkt dat de prijs voor de grootverpakking van 12 stuks op dit moment – zonder dat er een aanbieding is – € 77,99 bedraagt. Dit maakt dat de klacht niet slaagt.


3) Dat een consument voordeliger uit is, als hij/zij drie kleinverpakkingen koopt, onafhankelijk of de aanbieding wel of niet geldt, is onvoldoende om te oordelen dat de prijs van de grootverpakking onjuist is, zoals klaagster veronderstelt.

De beslissing van de voorzitter

De voorzitter wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken