a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Persoonlijke verzorging en uiterlijk

Status:

Dossiernr:

2023/00055

Datum:

07-02-2023

Uitspraak:

VT (=voorzitterstoewijzing)

Product/dienst:

Persoonlijke verzorging en uiterlijk

Motivatie:

Zwarte lijst (misleiding)

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden uiting

Het betreft een uiting op de website van Drogist.nl, voor zover daarin de volgende mededeling is opgenomen: “Gratis verzending”.

 

De klacht

De klacht is gericht tegen de mededeling “gratis verzending” in rode letters links bovenaan de website van adverteerder. Volgens klager behelst deze mededeling dat bestellingen die via de website zijn geplaatst kosteloos naar de klant worden verstuurd. Een verkoper heeft bij online bestellingen de mogelijkheid de koper (een deel van) de verzendkosten te laten betalen, maar hij heeft ook de mogelijkheid om geen verzendkosten in rekening te brengen. Bij adverteerder is de verzending volgens de website gratis.

Deze belofte wordt door adverteerder echter niet nagekomen, aldus klager. Bij een bestelling onder €10,- worden toch verzendkosten van €3,95 in rekening gebracht. Dit is volgens klager onjuist en misleidend. Er wordt niet gesproken over verzendkosten maar over een toeslag. Dit neemt echter niet weg dat de koper toch een bedrag van €3,95 moet betalen voordat de bestelling naar hem wordt verzonden. Dit is niet conform de mededeling: “Gratis verzending”.

 

Het verweer

Bij bestellingen onder €10,- brengt adverteerder altijd toeslagkosten in rekening. Deze toeslagkosten staan ook op de website met daarbij een uitleg. In het winkelmandje wordt dit door middel van een pop-up onder de aandacht gebracht. Op verschillende manieren worden de toeslagkosten kenbaar gemaakt, aldus adverteerder. In het geval van klager zijn deze kosten echter niet in rekening gebracht omdat zijn bestelling een waarde van boven €10,- had.

 

Het oordeel van de voorzitter

Klager maakt bezwaar tegen de bestreden uiting nu daarin “Gratis verzending” staat, terwijl volgens klager bij een bestelling onder €10,- wel verzendkosten in rekening worden gebracht.

De mededeling “Gratis verzending” suggereert dat voor de verzending in het geheel geen kosten in rekening worden gebracht. Vast is komen te staan dat bij een bestelling onder €10,-, kosten a €3,95 in rekening worden gebracht. De (extra) kosten zien naar het oordeel van de voorzitter op kosten die te maken hebben met de verzending van de bestelling. Er is immers geen andere reden gebleken waarom adverteerder bij bestellingen onder €10,- wel, en bij bestellingen boven dit bedrag geen (extra) kosten in rekening brengt.

Op basis van het voorgaande is naar het oordeel van de voorzitter sprake van een onjuist gebruik van de aanduiding “gratis” als bedoeld in punt 19 van de bij artikel 8.5 NRC behorende bijlage 1. Anders dan in de uiting volgt, is de verzending immers uitsluitend gratis te achten bij bestellingen boven €10,-. Die nuance ontbreekt in de uiting. Dat adverteerder de consument tijdens het bestelproces wel informeert over de (extra) kosten, doet verder niet ter zake. Handelen in strijd met punt 19 is op grond van artikel 8.5 NRC onder alle omstandigheden misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

De voorzitter beslist als volgt.

 

De beslissing

De voorzitter acht de uiting in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC. Zij beveelt adverteerder aan niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken