a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Persoonlijke verzorging en uiterlijk

Status:

Dossiernr:

2023/00110

Datum:

04-04-2023

Uitspraak:

VT zonder aanbeveling

Product/dienst:

Persoonlijke verzorging en uiterlijk

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft reclame op Facebook van City Clinics met de tekst: “Gedurende de hele maand februari ontvang je een gratis wenkbrauwlift bij één zone Botox. Maak direct een afspraak” en “Gratis wenkbrauwlift in februari” met daarnaast een button “nu aanvragen”.

 

Samenvatting van de klacht

Klaagster maakt bezwaar tegen de uiting waarin een “gratis wenkbrauwlift” wordt aangeboden. Klaagster vindt het “zeer storend” dat daarmee gesuggereerd wordt “dat je nog meer moet laten doen dan je oorspronkelijk al van plan was”. Ook maakt zij bezwaar tegen de tijdsdruk die aan de aanbieding verbonden is.

 

Samenvatting van de reactie van adverteerder

Adverteerder heeft de uiting direct verwijderd van Facebook en haar website en zal deze reclame ook verwijderd houden. Adverteerder zal in het vervolg niet meer op deze wijze adverteren.

 

Het oordeel van de voorzitter

In de uiting wordt bij een botoxbehandeling een gratis wenkbrauwlift aangeboden. Dit aanbod geldt voor de maand februari. In artikel 2 van de Code medische Cosmetische Behandelingen uitgevoerd door Artsen (CCBA) staat dat reclame die het rationeel gebruik maken van een medische cosmetische behandeling niet bevordert, niet is toegestaan, waarbij in het bijzonder is bepaald dat het daarom verboden is om enige vorm van tijdsdruk op te nemen.

Adverteerder overtreedt dit verbod door een actie te voeren met een beperkte geldigheidsduur. Dit bevordert immers niet het rationeel gebruik van een medische cosmetische behandeling en resulteert onvermijdelijk in enige tijdsdruk.

Adverteerder heeft de fout erkend en heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat zij de bestreden reclame-uitingen heeft verwijderd en niet meer zal gebruiken. Gelet hierop zal de voorzitter de klacht als volgt toewijzen en daarbij gebruik maken van de bevoegdheid als bedoeld in artikel 12 lid 5 van het Reglement van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep, zodat een aanbeveling achterwege blijft en volstaan wordt met te oordelen als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter

Op grond van het voorgaande acht de voorzitter de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 2 sub a CCBA.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken