a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Persoonlijke verzorging en uiterlijk

Status:

Dossiernr:

2023/00306

Datum:

10-07-2023

Uitspraak:

VT (=voorzitterstoewijzing)

Product/dienst:

Persoonlijke verzorging en uiterlijk

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Verpakking en etikettering

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de verpakking van Texelana Lanoline Handbalsem voor zover op de verpakking staat: “Een Texels kwaliteitsproduct”.

 

Samenvatting van de klacht

Op de verpakking staat dat het een Texels kwaliteitsproduct is. Tijdens een gesprek met een verkoopmedewerker in de winkel van adverteerder bleek echter dat het product in België wordt gemaakt en dat het niets met Texel te maken heeft, behalve dat het bedrijf dat de opdrachtgever van het product is op Texel is gevestigd. Klaagster acht de uiting daarom misleidend.

 

Samenvatting van het verweer

Adverteerder is gevestigd op Texel. Een belangrijke kernwaarde van adverteerder is “het eerlijke verhaal”. Zo vermeldt adverteerder op haar webshop dat zij de producten niet op Texel kan laten maken. Helaas is dat per abuis niet vermeld op de productpagina van verzorgingsproducten. Daarnaast instrueert adverteerder haar medewerkers om klanten die hier vragen over hebben altijd “het eerlijke verhaal” te vertellen en niet te suggereren dat de producten lokaal geproduceerd worden.
Klaagster kan de aangekochte producten vergoed krijgen. Adverteerder heeft inmiddels aan de artikelpagina op haar webshop toegevoegd dat het product niet op Texel wordt gemaakt. Op de verpakking staat de vermelding van de webshop en het adres van Texelana. Via het webshopadres kan de consument aanvullende en specifiekere informatie over het product zoeken en vinden. Gezien het gehanteerde communicatiebeleid, de daarbij behorende uitingen en het feit dat adverteerder op Texel is gevestigd, is geen sprake van misleiding.

 

Het oordeel van de voorzitter

1)  De voorzitter spitst de beoordeling toe op de verpakking van het product zoals dat in een fysieke winkel van adverteerder wordt verkocht. De klacht is immers specifiek daarop gericht. Op deze verpakking staat: “Een Texels kwaliteitsproduct” waarbij als producent “Texelana” wordt genoemd. Vasstaat dat het product niet op Texel is vervaardigd en geen grondstoffen bevat die van Texel afkomstig zijn.

2)  De voorzitter acht het niet correct dat adverteerder op de verpakking vermeldt “Een Texels kwaliteitsproduct”. Blijkens het voorgaande heeft het product zelf geen binding met Texel anders dan dat het op Texel wordt verkocht door een op Texel gevestigd bedrijf dat naar Texel is vernoemd. Dit alles is onvoldoende om te kunnen spreken van “Een Texels kwaliteitsproduct”. Deze woorden veronderstellen immers dat het product is vervaardigd op Texel en voldoet aan bepaalde kwaliteitsnormen die aan Texelse producten zouden kunnen worden toegeschreven. De gemiddelde consument zal hierop afgaan en niet verwachten dat het product buiten Texel (blijkbaar in België) is vervaardigd. De consument kan dit laatste niet weten. Het feit dat adverteerder in winkels desgevraagd informatie over de plaats van productie geeft en deze informatie, naar zij stelt, inmiddels ook op haar website vermeldt, is onvoldoende om te oordelen dat de gemiddelde consument op de verpakking correct wordt geïnformeerd over de geografische oorsprong van het product.

3)  Blijkens het voorgaande is geen juiste informatie verstrekt over de geografische oorsprong van het product als bedoeld onder b van artikel 8.2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Voorts is de voorzitter van oordeel dat de gemiddelde consument hierdoor ertoe gebracht kan worden een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen. Om die reden is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC. De voorzitter beslist als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter

Op grond van het voorgaande acht de voorzitter de reclame-uiting (de verpakking van Texelana Lanoline Handbalsem) in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC. De voorzitter beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken