a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Recreatie, amusement, cultuur en sport

Dossiernr:

2021/00080

Datum:

23-02-2021

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Recreatie, amusement, cultuur en sport

Motivatie:

Maatschappelijk (on)verantwoord

Medium:

Buitenreclame

De bestreden uiting

Het betreft een groot formaat gevelreclame boven een Primera winkel waarop onder meer staat: “Vuurwerk Online Primeradenhaag.nl”. 

 

Samenvatting van de klacht zoals deze luidt in verzet tegen de zienswijze van het secretariaat

Adverteerder heeft opzettelijk tot medio december 2020 door middel van metershoge gevelreclame vuurwerk aangeprezen met de mogelijkheid dit online te bestellen. Het betreft een verboden goed, vergelijkbaar met drugs. Hierdoor handelt adverteerder in strijd met de Nederlandse Reclame Code (NRC). De gevelreclame is bovendien illegaal en daardoor een wetsovertreding, zoals blijkt uit de door klager overgelegde correspondentie met een ambtenaar van de gemeente Den Haag.

 

Het oordeel van de voorzitter

De voorzitter leest in de stukken dat klager de bestreden uiting op 15 december 2020 heeft gezien. Op dat moment was algemeen bekend dat er een verbod gold om vuurwerk te verkopen en af te steken, met uitzondering van vuurwerk uit de F-1 categorie (licht vuurwerk, zoals sterretjes, trektouwtjes en sierfonteintjes). De gemiddelde consument zal door alle publiciteit over deze kwestie bekend zijn met het verbod. De uiting moet daarom zo worden begrepen dat adverteerder reclame maakt voor vuurwerk uit de F-1 categorie. Voor ander (verboden) vuurwerk wordt immers niet zo openlijk reclame gemaakt. Het is niet verboden voor dit vuurwerk reclame te maken en het online te verkopen. Dat adverteerder dit doet door middel van een bord dat volgens klager in strijd is met administratiefrechtelijke voorschriften op het gebied van de grootte en plaatsing van reclame, kan niet tot het oordeel leiden dat de reclame in strijd met de NRC is.Het behoort niet tot de taak van de (voorzitter van de) Reclame Code Commissie om te toetsen aan die voorschriften. Voor de handhaving daarvan is de overheid verantwoordelijk. De voorzitter beslist als volgt.

.

De beslissing van de voorzitter
  

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken