a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Reizen en toerisme

Dossiernr:

2020/00294

Datum:

01-09-2020

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Reizen en toerisme

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de afbeelding van het logo van SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden) onderaan de pagina’s van de website www.cheaptickets.nl. Dit logo is samen met de logo’s van ANVR en IATA opgenomen in een kader, onder de mededeling: “CheapTickets.nl is aangesloten bij:”.

 

De klacht

Het standpunt van klager, zoals weergegeven in zijn klacht en de repliek, wordt als volgt samengevat.

Door het logo van de SGR te gebruiken en naar de SGR te verwijzen, suggereert CheapTickets.nl dat de aankopen die bij haar worden gedaan onder de dekking van de SGR vallen. Dat is niet het geval. Vliegtickets worden namelijk niet door de SGR gedekt. Verder blijkt volgens klager uit de Algemene Voorwaarden van CheapTickets.nl dat complete reispakketten, die wel gedekt zouden zijn, door CheapTickets.nl niet worden aangeboden. Tijdens het boekingsproces en in de toepasselijke Algemene Voorwaarden wordt niet vermeld dat de SGR niet van toepassing is op vluchten. CheapTickets.nl misleidt de consument door op haar website de garantie (het logo) van de SGR te tonen, terwijl de SGR niet van toepassing is op de aangeboden dienst, aldus klager.

 

Het verweer

Het standpunt van CheapTickets.nl, zoals weergegeven in haar verweer en de dupliek, wordt als volgt samengevat.

Adverteerder (Travix Nederland B.V.) is lid van de SGR. Dat het logo van de SGR op de website staat, is onvoldoende om aan te nemen dat de SGR garantie op alle producten van adverteerder van toepassing is. De aankoop van een los vliegticket is niet gedekt door de SGR. Wordt echter via de website een auto en/of hotel gezamenlijk met een vlucht geboekt, dan is sprake van een pakketreis, waarvoor de SGR garantie wel geldt. Bij het boeken van een losse vlucht dan wel een pakketreis worden vanzelf andere voorwaarden getoond, waarin dit wordt uitgelegd. In de Algemene Voorwaarden Pakketreizen staat dat de SGR garantie van toepassing is. Uit de Algemene Voorwaarden van CheapTickets.nl vluchten blijkt nergens dat de SGR garantie geldt. Adverteerder zal in laatstgenoemde Algemene Voorwaarden opnemen dat de SGR garantie niet van toepassing is op de verkoop van losse vluchten. Dit wordt overigens al vermeld in de van toepassing zijnde ANVR boekingsvoorwaarden, waarin onder meer staat: “Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) beschermt vooruitbetaalde reisgelden van reizigers (natuurlijke personen) die bij een SGR-deelnemer een reis boeken. Alle reis-, verblijfs- en vervoersovereenkomsten, uitgezonderd losse overeenkomsten van luchtvervoer, zijn gedekt door SGR conform de garantieregeling SGR (…)”.

 

Het oordeel van de Commissie

1.

De klacht betreft het tonen van het logo van de SGR op de website van www.cheaptickets.nl.

Dit logo is opgenomen in een kader onderaan de webpagina(’s) van CheapTickets.nl, als onderdeel van de mededeling “CheapTickets.nl is aangesloten bij: ANVR, IATA en SGR” (logo’s). Niet is in geschil dat CheapTickets.nl als onderdeel van Travix Nederland B.V. daadwerkelijk deelnemer is van de SGR, zodat de mededeling feitelijk juist is. De Commissie begrijpt dat klager de vermelding van het logo niettemin misleidend vindt, omdat hiermee volgens hem wordt gesuggereerd dat alle aankopen bij CheapTickets.nl onder de SGR garantie vallen, terwijl dat in werkelijkheid niet het geval is. De Commissie overweegt als volgt.

2.

In artikel 3 lid 3 van de Garantieregeling SGR is bepaald dat losse overeenkomsten van luchtvervoer niet onder de garantieregeling vallen. Op de losse vliegtickets die via Cheaptickets.nl worden aangeschaft, is de SGR garantie dus niet van toepassing. Voor de Commissie is echter voldoende aannemelijk geworden dat Cheaptickets.nl ook producten verkoopt die wel onder de dekking van de SGR vallen, namelijk als verschillende onderdelen van een reis worden gecombineerd en tegelijk met een vliegticket een hotel en/of auto wordt geboekt. Gelet hierop acht de Commissie het niet misleidend dat Cheaptickets.nl onderaan haar webpagina meedeelt dat zij is aangesloten bij SGR. Met deze enkele mededeling, die deel uitmaakt van algemene mededelingen over bijvoorbeeld andere organisaties waarin CheapTickets.nl deelneemt en aangeboden betaalwijzen, wordt niet gesuggereerd dat alle aankopen bij CheapTickets.nl zonder meer onder de SGR garantie vallen. De klacht dat sprake is van misleiding kan daarom niet slagen.

3.

De Commissie heeft nota van genomen van de mededeling van adverteerder dat in de Algemene Voorwaarden van CheapTickets.nl vluchten uitdrukkelijk zal worden opgenomen dat de SGR garantie niet van toepassing is op de verkoop van losse vluchten.

4.

Op grond van het voorgaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken