a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Reizen en toerisme

Dossiernr:

2020/00307

Datum:

10-08-2020

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Reizen en toerisme

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De klacht

Klager stelt dat Corendon op 28 juni 2020 om 18.40 uur op Nederland 1 heeft geadverteerd met reizen naar Turkije en een terugkeergarantie in geval van een uitbraak van corona. Maar als Turkije in dat geval de grenzen sluit of er een lockdown is, dan zal de Nederlandse regering niet optreden en kan Corendon haar belofte niet waarmaken, aldus klager.

 

Het verweer

Corendon ontkent dat zij op 28 juni 2020 heeft geadverteerd met reizen naar Turkije. Op het in de klacht genoemde tijdstip heeft Corendon ook niet met reizen naar andere bestemmingen geadverteerd. Die dag heeft zij alleen om 13.16 uur en 19.52 uur op NPO1 geadverteerd met reizen naar Bulgarije en Curaçao. De klacht ziet daarom op een niet-bestaande advertentie.

Op dit moment worden, gelet op het oranje reisadvies, geen pakketreizen naar Turkije uitgevoerd. Op haar website wordt vermeld dat alle reizen naar Turkije in ieder geval tot en met 12 augustus 2020 zijn geannuleerd. Corendon is als reisorganisator wel verplicht haar reizigers te repatriëren indien de situatie op een bestemming waarnaar reizen worden uitgevoerd daartoe aanleiding geeft. In geen enkele commercial is geadverteerd met een terughaalgarantie vanuit de bestemming Turkije. De situatie die klager beschrijft, doet zich derhalve niet voor.

 

Het oordeel van de voorzitter

Klager maakt bezwaar tegen het aanprijzen door Corendon van reizen naar Turkije met een terugkeergarantie in geval van een corona-uitbraak. Corendon stelt echter in geen enkele commercial te hebben geadverteerd met een terughaalgarantie vanuit de bestemming Turkije. Ook  ontkent Corendon dat zij op de expliciet in de klacht genoemde datum, tijdstip en zender heeft geadverteerd met reizen naar Turkije. Dit laatste is door de NPO desgevraagd bevestigd aan het secretariaat van de Stichting Reclame Code.

Op grond van het voorgaande moet worden geconcludeerd dat de klacht feitelijke grondslag mist, zodat als volgt wordt beslist.

 

De beslissing van de voorzitter
 

De voorzitter wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken