a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Reizen en toerisme

Dossiernr:

2022/00439

Datum:

28-11-2022

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Reizen en toerisme

Motivatie:

Misleiding Prijs(vermelding)

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een e-mail van 5 september 2022 van Belvilla gericht aan klager. De onderwerpregel leest als volgt: “Gefeliciteerd! Er is Geld toegevoegd aan uw Belvilla Portefeuille”.

De tekst in het e-mailbericht luidt, voor zover hier van belang, als volgt:

“Gefeliciteerd!
Er is Geld toegevoegd aan uw Belvilla Portefeuille
Gebruik Belvilla Geld om uw volgende vakantiehuis te boeken!
Toegevoegd bedrag               €200
Vervaldatum bedrag               07/10/22
Beschikbaar saldo                 €400”
NU INWISSELEN
Omdat je een speciale klant van ons bent hebben wij €200 ‘Belvilla Geld’ aan je Belvilla portefeuille toegevoegd. Boek met je Belvilla Geld voordat het verloopt.
Wat is Belvilla Geld?
Of je jezelf nu voor het eerst aanmeldt bij Belvilla, een verblijf voltooit of meedoet aan onze lopende acties, je krijgt van onze kant een extra korting in de vorm van Belvilla Geld. Om het boekingsproces nog gemakkelijker voor je te maken, wordt deze korting automatisch op je volgende boeking toegepast. Voor jou dus geen extra werk. Het enige wat je hoeft te doen is bij Belvilla genieten van een ontspannende vakantie midden in de natuur.
Stappen om Belvilla Geld te gebruiken
Kies uit onze schone huizen met veel privacy op de Belvilla website
Selecteer uw data.
Betaal met Belvilla Geld tegen kortingstarieven
Het inwisselen van Belvilla Geld verschilt per vakantiehuis en seizoen. Voor meer informatie over de richtlijnen en de Algemene Voorwaarden klik hier.”

De klacht

Klager heeft de afgelopen twee jaar via Belvilla een vakantiewoning geboekt. Klager ontvangt nu per e-mail een aanbieding waarin hem een tegoed van €400,- wordt aangeboden, te besteden bij de volgende boeking (mits klager boekt voor 7 oktober 2022). Klager wenst gebruik te maken van de korting maar nu blijkt dat deze niet geldig is.  

Op de pagina van de klantenservice op de website van adverteerder staat (zonder verdere beperkingen) bij de ‘Veelgestelde Vragen’ dat je het Belvilla Geld op de website kunt gebruiken voordat je een reservering maakt. Volgens klager staat er dat het als een kortingssysteem wordt gebruikt. Klager heeft hierover ook contact gezocht met een medewerker van Belvilla.

De samenvatting van het verweer

Belvilla Money zijn kortingspunten die door consumenten worden verdiend door bijvoorbeeld: je als consument aan te melden voor de nieuwsbrief, andere mensen over Belvilla te vertellen, een boeking te plaatsen of een recensie te schrijven. Deze voorwaarden zijn terug te vinden op de website. Adverteerder voert aan dat bij een van de ‘Veelgestelde Vragen’ ook staat dat het bedrag van het Belvilla Geld dat als korting kan worden gebruikt, per accommodatie verschilt en per gebruiker. Ook staat er dat er maar weinig accommodaties zijn waar het is toegestaan al het Belvilla Geld voor de boeking te gebruiken.

Hoeveel Belvilla Money er bij een boeking kan worden ingezet, is onder meer afhankelijk van flexibele prijzen en het contract dat met een huiseigenaar is afgesloten. Zo is het op parken niet toegestaan om het Belvilla Geld in te zetten. Ook willen sommige huiseigenaren en partners niet dat deze korting wordt aangeboden of zij stellen een laag maximaal percentage aan kortingspunten in die mogen worden ingezet.

Volgens adverteerder is de hoogte van de korting afhankelijk van een algoritme waarbij de prijs van de accommodatie een rol speelt. Bij sommige accommodaties wordt een flexibele prijs gehanteerd, waarbij de op de website getoonde prijs tot 25% kan verschillen met wat contractueel is vastgelegd. Indien het algoritme op een zeker moment een lagere prijs heeft, zal de maximaal inzetbare hoeveelheid Belvilla Money ook lager zijn. Hierdoor kan het gebeuren dat de accommodatie die door klager is uitgezocht alleen prijzen aangeeft waarbij minder dan €10 aan punten kan worden ingezet. Op de website staat meer informatie over Belvilla Money en deze webpagina staat ook duidelijk bij alle boekingspagina’s aangegeven.

Repliek

Klager benadrukt dat hij het misleidend vindt dat er een korting van €400,- wordt aangeprezen in de e-mails en dat deze korting vervolgens niet of slechts voor een deel kan worden toegepast.

Dupliek

Belvilla Money is geen echt geld. Het is een vorm van spaarpunten die vervolgens gebruikt kunnen worden als korting bij een boeking. De hoeveelheid Belvilla Geld die een consument als korting kan gebruiken verschilt per accommodatie, per gast en per periode.

Het oordeel van de voorzitter

1)         In de uiting staat dat een bedrag van €200 is toegevoegd aan de ‘Belvilla Portefeuille’ van klager en dat er een totaal beschikbaar saldo is van €400,-. Klager vindt de uiting misleidend omdat er een korting van €400,- wordt aangeboden, terwijl deze korting niet of slechts voor een deel kan worden toegepast. De voorzitter oordeelt hierover als volgt.

2)         Bij de vraag of een reclame-uiting misleidend is, dient te worden uitgegaan van de totale uiting. Uit de bestreden uiting blijkt dat de consument een tegoed (in dit geval Belvilla Geld) als korting kan inwisselen bij een volgende boeking. Dit blijkt onder meer uit de tekst: “Gebruik Belvilla Geld om uw volgende vakantiehuis te boeken!”. In de e-mail wordt voorts herhaaldelijk gesproken over “Belvilla Geld”, waarbij in de e-mail een uitleg wordt gegeven over wat Belvilla Geld is en ook staat er een stappenplan om het Belvilla Geld te gebruiken. Onder dit stappenplan staat de tekst: “Het inwisselen van Belvilla Geld verschilt per vakantiehuis en seizoen. Voor meer informatie over de richtlijnen en de Algemene Voorwaarden klik hier.” Naar het oordeel van de voorzitter blijkt uit de gehele context van de bestreden uiting voldoende duidelijk dat het van de omstandigheden afhangt in hoeverre de consument gebruik kan maken van het tegoed (Belvilla Geld) dat ingewisseld kan worden als korting bij een boeking. Op grond van het voorgaande kan de klacht naar het oordeel van de voorzitter derhalve niet slagen.

3)         De voorzitter beslist als volgt.

De beslissing

De voorzitter wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken