a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Reizen en toerisme

Dossiernr:

2022/00448

Datum:

18-10-2022

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Reizen en toerisme

Motivatie:

Misleiding Prijs(vermelding)

Medium:

Buitenreclame

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een abri-affiche van hollandnorwaylines.com. Daarop staat onder meer:

“Nieuw: 3-daagse minicruise v.a. € 98,-

 Directe cruiseferry naar Noorwegen.

 holandnorwaylines.com”.

 

Samenvatting van de klacht

 

Klager zag deze aantrekkelijke aanbieding, “3-daagse minicruise v.a. € 98,-”, op 11 september 2022. Toen hij op 13 september 2022 op de site van adverteerder keek, stond daar: “Boek nu vanaf euro 148”. Klager legt afdrukken van het betreffende deel van de website over. Volgens hem is er sprake van een lokkertje en is de uiting in ieder geval in strijd met de artikelen 2, 5, 7 en 8 van de Nederlandse Reclame Code (NRC).   

 

Samenvatting van het verweer 

 

Adverteerder begrijpt de verwarring enigszins; zij heeft geconstateerd dat er door een fout een kleine discrepantie was tussen de verschillende knoppen op de website. Op de pagina waar adverteerder haar ‘minicruise’-product aanbiedt, staan knoppen met de vanaf-prijs van EUR 98. Onderaan de betreffende pagina stond echter per abuis een knop met ‘boek nu vanaf EUR 148’. Dit is de vanaf-prijs van een ander product, namelijk het ‘shortbreak’-product.
 
De abri-affiche ziet adverteerder niet als misleidend, omdat een potentiële passagier
gedurende de periode van deze reclame-uiting een minicruise kan boeken tegen een vanaf-prijs van EUR 98. Dit betreft overigens een per persoon-prijs bij gebruik van een tweepersoons hut met  vertrek op dinsdag. In geval van reizen met een groep van vier, zou de prijs zelfs op EUR 68,- per persoon bedragen. De fout op de website is inmiddels aangepast.
 

 

 


Het oordeel van de voorzitter 

 

De kern van de klacht is dat de vermelding “3-daagse minicruise v.a. € 98,-” (te zien op 11 september 2022) niet juist is, omdat klager op 13 september 2022 op de site van adverteerder las: “Boek nu vanaf euro 148”. De voorzitter oordeelt hierover als volgt.

 

Adverteerder heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat de vermelding “Boek nu vanaf euro 148” in dit geval op een vergissing berust en betrekking heeft op een ander product dan de minicruise, terwijl de minicruise wel degelijk, via een andere knop op dezelfde pagina van de website,

vanaf € 98,- kon worden geboekt. Gelet hierop acht de voorzitter de bestreden abri-affiche, waartoe de klacht is beperkt, en waar gesproken wordt over “3-daagse minicruise v.a. € 98,-”, niet ontoelaatbaar.    

 

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

 

De voorzitter wijst de klacht af.  

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken