a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Reizen en toerisme

Dossiernr:

2023/00310

Datum:

21-08-2023

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Reizen en toerisme

Motivatie:

Misleiding Prijs(vermelding)

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een aan klaagster gerichte e-mail van Booking.com met als onderwerp “(…) deals in Bonn from € 3 for your dates”. In de e-mail zelf staat als laagste prijs (“cheapest”) voor Bonn een bedrag van € 61,20 met daarbij een link naar de website van Booking.com.

 

Samenvatting van de klacht (vertaald uit het Engels)

De prijzen in de e-mail stroken niet met de in het onderwerp genoemde prijs. Men vindt geen aanbod dat verband houdt met de genoemde prijs van € 3,-. Klaagster acht het misleidend om op deze wijze mensen nieuwsgierig naar een aanbod te maken (‘clickbait’).

 

Samenvatting van het verweer (vertaald uit het Engels)

De onjuiste prijs in het onderwerp van de e-mail is veroorzaakt door een “technical glitch”. De oorzaak van de fout is ontdekt en gecorrigeerd.

 

Het oordeel van de voorzitter

De voorzitter stelt voorop dat bij de beoordeling van de vraag of een reclame-uiting voor de gemiddelde consument misleidend is van de totale uiting dient te worden uitgegaan. In dit geval blijkt uit de totale reclame-uiting duidelijk dat in de onderwerp-regel sprake is van een onjuiste prijsindicatie (“deals in Bonn from € 3 for your dates”). In de tekst van de e-mail zelf staat immers een aanbod dat begint vanaf € 61,20. Daarbij acht de voorzitter het niet reëel te veronderstellen dat men voor € 3,- accommodatie zou kunnen boeken in een stad als Bonn. Gelet hierop gaat de voorzitter ervan uit dat, zoals adverteerder heeft gesteld, sprake is geweest van een technische storing die inmiddels is verholpen. Nu de klacht niet kan slagen, beslist de voorzitter als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af. 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken