a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2019/00312

Datum:

22-05-2019

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Uitgeven

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Drukpers/tijdschriften

De klacht

Klager maakt bezwaar tegen het ontvangen van de ‘Voorjaarskrant’ van AK Deur en Interieur te Kaatsheuvel, die op 1 mei 2019 tegelijk met het Weekblad Drunen in zijn brievenbus is bezorgd. Klagers brievenbus is voorzien van een Nee/Ja-sticker. Gelet op de inhoud moet de Voorjaarskrant volgens klager worden beschouwd als reclamedrukwerk, dat niet in zijn brievenbus bezorgd had mogen worden.

 

Het oordeel van de voorzitter

1)  Niet is in geschil dat de brievenbus van klager is voorzien van een Nee/Ja-sticker als bedoeld in de Code Verspreiding Ongeadresseerd Reclamedrukwerk (VOR). Met deze sticker wordt kenbaar gemaakt dat de bewoner geen ongeadresseerd reclamedrukwerk, maar wel huis-aan-huisbladen wil ontvangen. Beoordeeld moet worden of het bezorgen bij klager van de Voorjaarskrant bij het huis-aan-huisblad Weekblad Drunen in strijd is met de Code VOR. In verband daarmee heeft het secretariaat van de Stichting Reclame Code bij verweerder sub 2 het weekblad opgevraagd waarbij de Voorjaarskrant is bezorgd.

2)  Volgens de vaste lijn van beslissingen van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep mag een ongeadresseerd reclamedrukwerk tegelijk met een huis-aan-huisblad in een brievenbus met een Nee/Ja-sticker worden bezorgd, op voorwaarde dat dit reclamedrukwerk onmiskenbaar als onderdeel van het huis-aan-huisblad valt aan te merken. Aan deze eis is in dit geval voldaan. Op de voorpagina van het weekblad wordt op een voldoende opvallende wijze de “extra bijlage” van AK Deur & Interieur aangekondigd. Deze bijlage, in de vorm van de Voorjaarskrant, heeft een doorlopende paginanummering waarbij het eerste nummer (31) het laatste paginanummer van het weekblad opvolgt. Naast de paginanummering staat boven elke pagina van de Voorjaarskrant: “Weekblad Waalwijk/Drunen”. Op grond van het voorgaande moet de Voorjaarskrant als een geïntegreerd onderdeel van dit weekblad worden beschouwd. Nu het bezorgen van de Voorjaarskrant tegelijk met het weekblad niet in strijd met de Nee/Ja-sticker kan worden geacht, wordt beslist als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken