a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Status:

Dossiernr:

2022/00516

Datum:

26-01-2023

Uitspraak:

RCC toewijzing zonder aanbeveling

Product/dienst:

Uitzenden/ICT

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een uiting op de website www.ziggosport.nl/tennis. Bij een afbeelding van tennisspeler Rafael Nadal staat: “Tennis op Ziggo Sport. Van de eerste service tot het laatste matchpoint. Het hele jaar door toptennis met onder meer alle ATP 1000 en 500 toernooien, Wimbledon, de beste WTA-evenementen, de Billie Jean King Cup, de Davis Cup en het ABN World Tennis Tournament.”

 

 De klacht

Klager maakt bezwaar tegen de uiting omdat tijdens het ATP 1000 toernooi van Bercy in Parijs volgens hem geen livetennis werd uitgezonden maar een voetbalwedstrijd. Volgens klager was het wel mogelijk geweest om de wedstrijd van Nadal live uit te zenden. Toen hij navraag deed bij Ziggo is hem gezegd dat het een “kwestie van rechten” is en niet alles mag en kan worden uitgezonden. Klager vindt de reclame misleidend voor een betaalde tenniszender.     

 

Het verweer

Het verweer wordt als volgt samengevat.

Ziggo gaat ervan uit dat klager doelt op de avond van 2 november 2022, toen Rafael Nadal op het ATP 1000 tennistoernooi in Parijs speelde. Die tenniswedstrijd was niet live op de kanalen van Ziggo Sport te zien, omdat op dat moment voetbal van de UEFA Champions League op de kanalen werd uitgezonden. In de reclame wordt niet de belofte gedaan dat alle tenniswedstrijden live worden uitgezonden. Wat beloofd wordt, is dat het hele jaar door tennis van allerlei grote toernooien wordt uitgezonden. Een abonnee van het Ziggo Sport Totaal pakket heeft toegang tot zes kanalen, waarop tennis, voetbal, Formule 1, golf, basketbal, hockey, handbal, atletiek en nog meer sport wordt uitgezonden. In de praktijk is het niet altijd mogelijk om alle sportwedstrijden tegelijk uit te zenden, zeker niet wanneer het om live wedstrijden gaat, omdat het aanbod soms groter is dan het aantal beschikbare kanalen. Het niet live uitzenden van de wedstrijd had dus niets te maken met uitzendrechten, maar met de beperkte ruimte op de kanalen. Op woensdagavond 2 november werden er voetbalwedstrijden op alle kanalen uitgezonden. Op andere dagen, en op andere momenten op woensdag 2 november, heeft Ziggo Sport wel wedstrijden van het ATP 1000 tennistoernooi in Parijs uitgezonden. Om te voorkomen dat in de toekomst verwarring ontstaat over het tennisaanbod op de kanalen is Ziggo’s klantenservice geïnstrueerd om de juiste informatie aan klanten te geven bij vragen waarom een wedstrijd niet is uitgezonden, en is de tekst in de reclame aangepast. De zin “Van de eerste service tot het laatste matchpoint” is vervangen door “Geweldige rallies en bloedstollende matchpoints”.      

 

Het oordeel van de Commissie

De tekst van de uiting luidt: “Tennis op Ziggo Sport. Van de eerste service tot het laatste matchpoint. Het hele jaar door toptennis met onder meer alle ATP 1000 en 500 toernooien, Wimbledon, de beste WTA-evenementen, de Billie Jean King Cup, de Davis Cup en het ABN World Tennis Tournament.” De Commissie begrijpt de klacht zo, dat klager een betaald “Ziggo Sport Totaal”- pakket heeft, met het speciale tenniskanaal “Ziggo Sport Tennis”. Niet betwist is dat er op de avond van 2 november 2022 geen live tennis is uitgezonden maar voetbal, terwijl er op dat moment een ATP 1000 tennistoernooi werd gespeeld in Parijs.

De gemiddelde consument kan de tekst “Van de eerste service tot het laatste matchpoint. Het hele jaar door toptennis”, gevolgd door een opsomming van grote tennistoernooien (onder meer “alle ATP 1000 toernooien”) gemakkelijk zo opvatten dat op dit kanaal wedstrijden van de genoemde tennistoernooien live worden uitgezonden. Dit is in werkelijkheid kennelijk niet altijd het geval: Ziggo kan in sommige gevallen kiezen voor het uitzenden van een andere sport op het kanaal, óók wanneer er op datzelfde moment “toptennis” wordt gespeeld, zoals bijvoorbeeld een ATP 1000 tennistoernooi. Nu de gemiddelde consument dit op grond van de bestreden uiting niet behoeft te verwachten, acht de Commissie de uiting onduidelijk voor wat betreft de voordelen van de dienst als bedoeld in artikel 8.2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC) en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

De Commissie heeft geconstateerd dat Ziggo de uiting inmiddels heeft aangepast. Hierin ziet de Commissie aanleiding om de aanbeveling aan Ziggo Sport om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken achterwege laten.

Gelet op het voorgaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De Commissie acht de uiting in strijd met artikel 7 NRC.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken