a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2019/00159

Datum:

13-03-2019

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Vastgoed

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial waarin is te zien hoe een huis wordt geïsoleerd. Op de vraag van een man of het veel scheelt, wordt gezegd dat men door de isolatie gemiddeld ongeveer € 700,- per jaar bespaart op de energierekening. Direct hierna zegt Andre Hazes jr.: “Dat scheelt mij weer een half uur op de braderie.”

 

Samenvatting van de klacht

In reclame moet de waarheid worden verteld. Het is onwaar dat Andre Hazes jr. voor een optreden van een half uur € 700,- vraagt. Het gaat in werkelijkheid om een veelvoud van dat bedrag. De reclame is daarom in strijd met de waarheid.

 

Het oordeel van de voorzitter

De televisiecommercial strekt tot aanprijzing van woningisolatie waarbij wordt gezegd hoeveel geld men gemiddeld per jaar daardoor bespaart. In dat verband doet niet ter zake of het juist is dat Andre Hazes jr. voor een optreden van een half uur op een braderie een gage van € 700,- ontvangt. Duidelijk is dat deze mededeling slechts is bedoeld om het genoemde bedrag aan besparing te benadrukken, maar niet om een reëel beeld te geven van de tarieven die men betaalt voor het inhuren van Andre Hazes jr. Op grond van het voorgaande wordt beslist als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken