a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Status:

Dossiernr:

2020/00125

Datum:

17-04-2020

Uitspraak:

VT voor zover nodig

Product/dienst:

Vastgoed

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Ongeadresseerd drukwerk

De klacht

Klager maakt, samengevat, bezwaar tegen het feit dat afzender een folder heeft gedeponeerd in zijn brievenbus die is voorzien van een NEE/NEE-sticker. Klager heeft de klacht op 20 januari 2020 bij afzender kenbaar gemaakt maar geen reactie ontvangen.

 

Het verweer

Allereerst geeft afzender aan dat de e-mail van klager van 20 januari 2020 waarschijnlijk wel is ontvangen, maar vanwege drukte helaas is blijven liggen.

Afzender verspreidt maandelijks zeker 5000 flyers via de brievenbus. Afzender is actief op het gebied van kunststof kozijnen en door middel van colporteurs worden aan de deur afspraken gemaakt. In het geval een bewoner niet thuis is, laat de colporteur een flyer in de brievenbus achter, tenzij een NEE/NEE-sticker op de brievenbus zit. Volgens afzender is de NEE/NEE-sticker van klager niet moedwillig genegeerd en is geen opzet in het spel, maar is de flyer per ongeluk in de brievenbus gedeponeerd. Afzender geeft aan rekening te houden met de stickers maar in dit geval is het misgegaan. Afzender biedt excuses aan voor het voorgaande.

 

Het oordeel van de voorzitter

Als onweersproken is komen vast te staan dat de van afzender afkomstige flyer is gedeponeerd in de brievenbus van klager, die is voorzien van een NEE/NEE-sticker in de zin van de Code Verspreiding Ongeadresseerd Reclamedruk­werk (Code VOR). Het betreft, naar de voorzitter aanneemt een sticker als vermeld in bijlage 1 bij de Code Verspreiding Ongeadresseerd Reclamedruk­werk (Code VOR). Met deze sticker wordt kenbaar gemaakt dat de bewoner geen ongeadresseerd reclamedrukwerk wenst te ontvangen.

Nu desondanks de bewuste flyer in klagers brievenbus is gedeponeerd, en afzender niet heeft gereageerd op de e-mail die klager naar aanleiding hiervan aan afzender heeft verzonden, is artikel 3.1 van de Code VOR overtreden. Ingevolge dit artikel dienen afzenders en verspreiders ieder voor zich en in gezamenlijk overleg alle maatregelen en voorzieningen te treffen die noodzakelijk zijn teneinde de respectering van de op bijlage 1 bij de Code VOR vermelde stickers te bereiken en voor de verdere uitvoering en naleving van de Code VOR.

De voorzitter neemt kennis van de excuses van afzender en van de mededeling dat afzender, naar zij stelt, rekening houdt met de stickers. Echter, dat neemt in dit geval de strijd met voormeld artikel niet weg. Wel zal de voorzitter hiermee rekening houden door de aanbeveling om niet meer op een dergelijke wijze reclame te verspreiden te doen voor zover nodig.

 

De beslissing

Op grond van het voorgaande heeft afzender gehandeld in strijd met het bepaalde in artikel 3.1 Code VOR. De voorzitter beveelt afzender, voor zover nodig, aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te verspreiden.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken