a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2019/00253

Datum:

07-05-2019

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Vervoer

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial van Opel waarin de IntelliLux LED Matrix verlichting centraal staat. Daarbij is een gezin in een auto in een donker buitengebied te zien. Er wordt gezegd dat het gezin door de autoverlichting veilig in het donker naar huis kan rijden.

 

Samenvatting van de klacht

Bij de auto van klager viel tijdens het rijden in een buitengebied om onbekende redenen de IntelliLux LED Matrix verlichting uit, waardoor een gevaarlijke situatie ontstond. Uit informatie van adverteerder bleek dat men in het buitengebied alleen groot licht moet inschakelen. Blijkbaar is adverteerder zelf niet geheel zeker van de werking van de IntelliLux LED Matrix verlichting. Op basis van deze informatie acht klager de televisiecommercial misleidend.

 

Samenvatting van het verweer

De klacht betreft een individueel geval waarin de IntelliLux LED Matrix verlichting is uitgevallen. Dit betekent niet dat het een onbetrouwbaar systeem is. De verlichting is door onafhankelijke instellingen en vakjury’s geroemd, zoals blijkt uit in het verweer genoemde bronnen. Het is een veiligheidssysteem dat extra bijdraagt aan de verkeersveiligheid. Dergelijke technische veiligheidssystemen worden na veelvuldig testen op de markt gebracht. Circa 90.000 nieuwe Opels worden jaarlijks met IntelliLux LED Matrix verlichting op de markt gebracht.

 

Het oordeel van de voorzitter

Klager is geconfronteerd met de situatie dat de IntelliLux LED Matrix verlichting van zijn auto is uitgevallen. Op grond van een advies van een medewerker van adverteerder meende klager dat het niet zou worden aangeraden om dit systeem in een buitengebied te gebruiken. Uit het verweer volgt dat blijkbaar sprake is geweest van een misverstand. De voorzitter ziet geen aanleiding om aan te nemen dat de IntelliLux LED Matrix verlichting niet geschikt zou zijn om in een buitengebied te gebruiken of dat dit systeem anderszins niet zou beantwoorden aan het doel waarvoor het in de televisiecommercial wordt gepresenteerd.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken