a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2019/00513

Datum:

14-08-2019

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Vervoer

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial van Quingo waarin een oudere vrouw vertelt dat zij voornamelijk door haar leeftijd minder mobiel is en dat zij moe wordt indien zij moet lopen waardoor ze veel te weinig mensen ziet. Vervolgens wordt toegelicht dat een scootmobiel de oplossing kan zijn voor iemand met een mobiliteitsprobleem. Vervolgens zegt de vrouw dat Quingo ervoor heeft gezorgd dat zij veel meer energie overhoudt.

 

Samenvatting van de klacht

In de televisiecommercial zegt de vrouw dat zij door haar leeftijd minder mobiel is. Dit is niet juist. Men wordt minder mobiel als men iets mankeert of te weinig beweegt. Door een scootmobiel krijgt men nog minder beweging. Klaagster vindt het daarnaast misleidend dat wordt beweerd dat een scootmobiel eenzaamheid kan oplossen.

 

Het oordeel van de voorzitter

In de televisiecommercial wordt ingegaan op de situatie van een oudere vrouw met een mobiliteitsprobleem. Of de vrouw vooral door haar leeftijd of door andere oorzaken minder mobiel is, doet niet ter zake. Het gaat in de televisiecommercial immers slechts om de uitbeelding van een situatie waarin een scootmobiel uitkomst kan bieden. Uit de context van de televisiecommercial volgt verder dat de vrouw dankzij de scootmobiel mobieler wordt en daardoor meer mensen kan zien. Anders dan klaagster stelt, wordt daarbij niet beweerd dat de scootmobiel eenzaamheid kan oplossen. De voorzitter beslist daarom als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken