a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2020/00072

Datum:

13-03-2020

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Vervoer

Motivatie:

Misleiding Prijs(vermelding)

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial van Opel waarin wordt ingegaan op de Opel Corsa-e. Gedurende de commercial staat linksboven in beeld “Opel Corsa-e”. In de daarop aansluitende add-on is onder meer de volgende tekst te lezen: “Opel Corsa vanaf € 16.999,- of private lease vanaf € 259,- p/mnd” en “Ook leverbaar met efficiënte diesel en benzine motoren”. Daarbij wordt gezegd: “De nieuwe Opel Corsa. Ook leverbaar met efficiënte diesel en benzine motoren”.

 

Samenvatting van de klacht

Klager stelt dat de reclame voornamelijk de elektrische Corsa-e aanprijst, maar de commercial noemt aan het einde de catalogusprijs en leaseprijs van de benzine Opel Corsa. Daardoor wordt de indruk gewekt dat dit de prijs van de Corsa-e is. Dit is misleidend en in strijd met de Code voor personenauto’s.

 

Samenvatting van het verweer

De televisiecommercial is opgebouwd uit twee delen. In het eerste deel staat de Corsa-e  centraal. Hierin worden geen prijzen genoemd. Vervolgens wordt in de add-on ingegaan op de hele Corsa range met benzine en diesel motoren. Hierbij wordt een vanafprijs getoond voor de Corsa range in zijn totaliteit, zoals blijkt uit het feit dat duidelijk wordt vermeld dat het om de Opel Corsa gaat en dus niet specifiek de Corsa-e.

 

Het oordeel van de voorzitter

De klacht betreft de combinatie van een televisiecommercial en add-on. Volgens klager wordt door de combinatie van beide uitingen de indruk gewekt dat de Opel Corsa-e wordt verkocht vanaf € 16.999,-. De voorzitter oordeelt evenwel anders. Duidelijk is dat de televisiecommercial specifiek de Corsa-e betreft. In de daarna startende add-on, die een andere opzet heeft, worden vervolgens uitdrukkelijk ook auto’s met diesel en benzinemotoren genoemd. Daarbij ontbreekt een directe verwijzing naar de Corsa-e. In de add-on wordt onmiskenbaar de hele range aan auto’s van het model Corsa bedoeld. De vermelde vanafprijs zal door de gemiddelde consument op grond van het voorgaande worden opgevat als de vanafprijs voor een nieuwe Opel Corsa, dus voor de model range als zodanig en niet specifiek als de vanafprijs van de Corsa-e. De voorzitter beslist daarom als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken