a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Status:

Dossiernr:

2021/00251

Datum:

28-07-2021

Uitspraak:

Aanbeveling (gedeeltelijk)

Product/dienst:

Vervoer

Motivatie:

Misleiding Ontbrekende informatie

Medium:

Ongeadresseerd drukwerk

De bestreden reclame-uitingen

Het betreft verschillende uitingen voor de Kia Picanto, te weten de brochure “De Kia Picanto”, de bijbehorende prijslijst 2021 en een uiting op de website van Kia Nederland (webpagina www.kia.coml/modellen/picanto/ontdekken/).

De uitingen worden onder “de klacht” nader gespecificeerd.

 

De klacht

Het standpunt van klager, zoals weergegeven in zijn schriftelijke klacht en nader toegelicht ter zitting, wordt als volgt samengevat.

A. Brochure

De brochure voor de Kia Picanto is misleidend, omdat bij het merendeel van de beschreven functionaliteiten en accessoires niet wordt vermeld dat deze niet tot de standaarduitrusting van de auto behoren. Dit staat ook niet bij de op de pagina’s 30 t/m 33 genoemde “extra’s” die optioneel zijn. Klager wijst bij wijze van voorbeeld op ‘draadloos opladen’ (pag. 15 van de brochure), ‘stoelverwarming’ (pag. 18), ‘autonome noodremassistentie’ ook voor voetgangers (pag. 25) en ‘actieve rijbaanvolgassistentie’ (pag. 27). Nu niet duidelijk wordt gemaakt dat het hierbij gaat om ‘extra’s’, mag ervan worden uitgegaan dat deze functies standaard in elk model Kia Picanto aanwezig zijn. Klager heeft na aanschaf van een Kia Picanto GT-Line ervaren dat dit niet het geval is.

B. Prijslijst

Op pagina 3 van de Kia Picanto prijslijst 2021 staat een opsomming van de “Uitrusting” van de verschillende uitvoeringen (ComfortLine, DynamicLine, DynamicPlusLine, GT-Line en X-Line). Onder het kopje “GT-Line” staat: “Omvat alles van DynamicPlusLine, plus:”, waarna 17 features worden genoemd. Hierdoor wordt volgens klager de indruk gewekt dat de GT-Line standaard is uitgevoerd zoals de DynamicPlusLine plus daarnaast alle 17 onder de GT-Line genoemde opties en accessoires. Er blijkt echter achter 11 van de 17 features een “minuscuul klein sterretje” te staan, waarmee wordt verwezen naar de mededeling “Niet voor 1.0 DPi 4-zits” (de door klager gekochte uitvoering). Dit voorbehoud is niet duidelijk en is bovendien in tegenspraak met de verwachting die wordt gewekt door de eerste zinsnede “Omvat alles van DynamicPlusLine, plus:”. Daarom is volgens klager sprake van misleidende reclame.

C. Website

Op de website van Kia Nederland, op de pagina met “360° view” van de Picanto GT-Line, staat ten onrechte een vinkje bij een afbeelding van 16 inch velgen. Deze velgen blijken niet beschikbaar te zijn voor de 1.0 DPi-versie van de GT-Line. Ook dit is misleidende reclame, aldus klager.

 

Het verweer

Het standpunt van adverteerder, zoals weergegeven in het schriftelijke verweer en nader toegelicht ter zitting, wordt als volgt samengevat.

Ad A. Brochure

Het betreft een internationaal uitgegeven brochure van Kia die, aangepast voor wat betreft taal en teksten, is gedistribueerd over verschillende landen. In de brochure wordt gewezen op de mogelijkheden die de Kia Picanto biedt en op de opties en accessoires die beschikbaar zijn. Het is een feit van algemene bekendheid dat voertuigen in verschillende configuraties en uitvoeringen te verkrijgen zijn en dat de klant de mogelijkheid heeft om naar keuze opties en accessoires toe te voegen. Dat niet ieder voertuig standaard met alle mogelijke opties en accessoires is uitgerust, wordt bovendien in de brochure extra toegelicht door bijvoorbeeld de volgende tekstgedeeltes:

“Kies maar uit! In de nieuwe Picanto kom je niks tekort. En toch biedt hij een heel scala aan extra’s waarmee je hem helemaal naar eigen smaak kunt aankleden en uitrusten.

Features [link]”

“Precies de stijl die bij jou past! Zie jij jezelf al zitten, in jouw nieuwe Picanto, met een van deze prachtige interieurs? Van elegante stof tot uitnodigende Sporty Pack met hoogwaardig kunstleder. Kies maar!”
“Extra’s om van te genieten. Maak de nieuwe Picanto volledig met originele Kia-accessoires. Er is genoeg keuze om de Picanto geheel eigen te maken. (…) De Kia-dealer vertelt je graag meer over alle mogelijkheden. Accessoires [link]”

Uit de brochure blijkt duidelijk genoeg dat de Kia Picanto in diverse uitvoeringen beschikbaar is en dat niet alle opties en accessoires standaard aanwezig zijn, aldus adverteerder.

Ad B. Prijslijst

De losse, bij de brochure behorende prijslijst bevat informatie over de verschillende uitvoeringen, opties en accessoires. Het overzicht bevat een trapsgewijze opsomming van de opties waarmee iedere uitvoering van de Kia Picanto is uitgerust. De Kia Picanto GT-Line is een van de luxere uitvoeringen en wordt om die reden geleverd met een groot aantal opties waarmee de DynamicPlus-Line standaard is uitgerust. De GT-Line heeft echter niet standaard alle opties die in de daaronder staande opsomming zijn opgenomen. Daarop wordt expliciet en duidelijk gewezen door met betrekking tot de opties waar een asterisk bij staat onderaan de opsomming, op een in het oog springende plaats, in vetgedrukte tekst te vermelden: “*Niet voor 1.0 DPi 4-zits”. Van misleiding of onjuiste mededelingen is geen sprake, aldus adverteerder.

Ad C. Website

Het vinkje bij het plaatje van de 16 inch velgen is niet onjuist. De Kia Picanto GT-Line is leverbaar met 16 inch velgen, maar niet in alle uitvoeringen. Zo is dat voor de 4-zits GT-Line niet mogelijk, maar wel voor de GT-Line in de 1.0T-GDi 5-zits uitvoering. In de bestreden uiting is daarom de mededeling opgenomen: “Getoonde modellen kunnen van opties voorzien zijn die niet leverbaar zijn in NL. Raadpleeg de prijslijst voor het actuele leveringsprogramma.” In de uiting wordt verwezen naar een configurator waar een voertuig volledig kan worden samengesteld en waar uitgebreide informatie staat over alle uitvoeringen en over de opties en accessoires die beschikbaar zijn voor deze uitvoeringen.

 

Het oordeel van de Commissie

1.

Kern van de klacht is dat de brochure, de prijslijst en een uiting op de website van Kia misleidend zijn, omdat volgens klager onvoldoende duidelijk wordt gemaakt dat de in die uitingen genoemde kenmerken en accessoires van de Kia Picanto niet tot de standaarduitrusting van elke uitvoering van de Kia Picanto GT-Line behoren. Per uiting overweegt de Commissie als volgt.

2.

Brochure

De klacht betreffende de brochure is toegespitst op de opties draadloos opladen, stoelverwarming, autonome noodremassistentie en actieve rijbaanvolgassistentie. Vast is komen te staan dat deze opties niet standaard aanwezig zijn in (onder andere) de Kia Picanto GT-Line. De vraag die moet worden beantwoord is of dit voor de gemiddelde consument voldoende duidelijk uit de brochure blijkt. Onder het kopje ‘draadloos opladen’ (pag. 15) staat: “Is jouw smartphone er klaar voor? De nieuwe Picanto wel! Opladen kan nu zonder snoeren of stekkers, eenvoudig met de draadloze oplader.” Over de stoelverwarming (pag. 18) wordt gezegd: “De nieuwe Picanto biedt volop ruimte, ook achterin. En de stoelverwarming maakt jouw leven nóg comfortabeler. Zelfs in de koudste winter.” Onder de kop “Veiligheid voor alles” (pag. 24) staat als algemene inleiding: “Met zijn slimme veiligheidssystemen waarschuwt de nieuwe Picanto je niet alleen, hij helpt je ook écht. Bijvoorbeeld bij het inparkeren, of bij het vermijden van botsingen. Een heel geruststellend idee.” Hierna wordt met afbeeldingen en tekst een toelichting gegeven op de verschillende veiligheids- en rijhulp-systemen, waaronder (op pag. 25) de “autonome noodremassistentie”. Onder het kopje “Veiligheid voorop” (pag. 27) staat: “De nieuwe Picanto vindt jouw veiligheid heel belangrijk. Daarom is hij voorzien van veel slimme extra’s die nauw samenwerken om jou te beschermen.” Hieronder staan afbeeldingen met bijbehorende toelichting van vier ‘slimme extra’s’, waaronder de “actieve rijbaanvolgassistentie”, waarmee volgens de tekst “de nieuwe Picanto een grote stap vooruit [zet] naar semi-autonoom rijden (…)”.

3.

Naar het oordeel van de Commissie mag van de gemiddelde consument worden verwacht dat hij bekend is met het feit dat auto’s in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar zijn en dat naar keuze bepaalde accessoires kunnen worden toegevoegd. Om de consument echter in staat te stellen een geïnformeerd besluit te nemen over de uitvoering en eventuele toevoegingen van de door hem gewenste auto, moet duidelijk worden gemaakt wat tot de standaarduitrusting van de auto behoort en welke accessoires en functionaliteiten optioneel zijn. Die duidelijkheid ontbreekt in de brochure. In de hiervoor aangehaalde tekstgedeeltes wordt in het algemeen gesproken over “de nieuwe Picanto”, zonder (verwijzing naar) het voorbehoud dat de besproken functionaliteiten opties zijn waarvoor bij enkele uitvoeringen van de Kia Picanto kan worden gekozen. Deze beperking blijkt ook niet uit de in het verweer in dit verband aangehaalde tekstgedeeltes over ‘features’, ‘stijl’ en ‘extra’s’. Dat de Kia Picanto “naar eigen smaak” kan worden aangekleed en uitgerust, met een interieur in “de stijl die bij jou past” en met “originele Kia-accessoires om de Picanto geheel eigen te maken”, maakt onvoldoende duidelijk dat draadloos opladen, stoelverwarming, autonome noodremassistentie en actieve rijbaanvolgassistentie kennelijk ook moeten worden beschouwd als extra’s die niet standaard in de nieuwe Kia Picanto aanwezig zijn. Daar komt bij dat na aanklikken van de hyperlinks “Features” (onder “Kies maar uit”) en “Accessoires” (onder “Extra’s om van te genieten”) de betreffende opties niet worden getoond.

Het voorgaande leidt tot het oordeel dat in de brochure essentiële informatie ontbreekt die de gemiddelde consument nodig heeft om een geïnformeerd besluit over een transactie te kunnen nemen als bedoeld in artikel 8.3 onder c van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Omdat deze consument hierdoor ertoe kan worden gebracht een transactiebesluit te nemen dat hij anders niet had genomen, is de brochure misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

4.

Prijslijst

De klacht tegen de prijslijst betreft de pagina met een opsomming van de “uitrusting” van de vijf in luxe oplopende uitvoeringen van de Kia Picanto. Alleen voor de uitvoering GT-Line wordt in die opsomming een extra onderscheid gemaakt, namelijk tussen (zes) opties die wel voor de GT-Line GT-Line 1.0 DPi 4-zits gelden en (elf) opties die daarvoor niet gelden. Hiertoe is achter de opties die niet gelden een asterisk geplaatst die verwijst naar de mededeling “Niet voor 1.0 Dpi 4-zits”. Hoewel de eerste zinsnede onder GT-Line “Omvat alles van DynamicPLusLine, plus: (…)” de verwachting zou kunnen wekken dat daaronder een opsomming volgt van opties die standaard in elke Picanto GT-Line aanwezig zijn, wordt deze indruk tijdig en voldoende duidelijk weggenomen doordat in de opsomming per betreffende optie met een asterisk wordt verwezen naar de direct onder de opsomming staande vetgedrukte mededeling “Niet voor 1.0 Dpi 4-zits”. Dit onderdeel van de klacht wordt daarom afgewezen.

5.

Website

Beoordeeld moet worden of het vinkje dat in de uiting voor de Kia Picanto GT-Line op de website is geplaatst bij de afbeelding van 16 inch velgen misleidend is. Niet is weersproken dat de levering met 16 inch velgen slechts bij een bepaalde uitvoering van de GT-Line mogelijk is, te weten de 1.0T-GDi 5-zits uitvoering. Naar het oordeel van de Commissie wordt de consument voldoende attent gemaakt op de mogelijkheid dat de 16 inch velgen wellicht niet voor elke uitvoering kunnen worden geleverd, nu direct boven de afgebeelde velgen staat: “Getoonde modellen kunnen van opties voorzien zijn die niet leverbaar zijn in NL. Raadpleeg de prijslijst voor het actuele leverings-programma.” De klacht dat de uiting op de website misleidend is, kan daarom niet slagen.

6.

Op grond van het voorgaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

Op grond van hetgeen is overwogen onder 2 en 3 acht de Commissie de brochure in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken. Voor het overige wordt de klacht afgewezen.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken