a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2022/00407

Datum:

12-10-2022

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Vervoer

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Buitenreclame

De bestreden reclame-uitingen

I. Een reclamebord bij de benzinepomp, waarop onder de prijzen voor diesel en Euro95 staat “Maandag, woensdag & zaterdag

 extra goedkoop tanken!”; 

II. een uiting op de website www.tinq.nl, die onder meer de volgende tekst bevat: “Profiteer van de TinQ Mazzeldagen; Tanken bij TinQ is snel, eenvoudig en altijd goedkoop. Tijdens onze speciale MAZZELDAGEN profiteer jij bij veel TinQ tankstations van extra goedkoop tanken. Dat is echt “MAZZEL TinQen””.

 

Samenvatting van de klacht

Klager maakt bezwaar tegen de uitingen voor zover deze de tekst “extra goedkoop tanken” bevatten. Omdat in de tekst niet wordt gerefereerd aan de brandstofprijzen van andere pompstations, is “goedkoop” hier volgens klager in absolute zin bedoeld. In de afgelopen maanden is echter geen sprake van goedkope brandstof geweest (krantenartikelen spreken juist van dure brandstof), laat staan dat een prijs van € 2,- of meer per liter Euro95 “extra goedkoop” is, aldus klager. Hij vindt de aanprijzingen om die reden onjuist en daarom ontoelaatbaar. Bij zijn klacht heeft klager een overzicht gevoegd van de prijsontwikkeling van benzine door de jaren heen, waaruit volgt dat de literprijs in 1970 (omgerekend) €0,25 was en in 2022 ongeveer €2,50.

 

Samenvatting van het verweer 

De tekst “maandag, woensdag & zaterdag – extra goedkoop tanken” op het reclamebord informeert de consument dat hij of zij op die dagen, naast de reguliere kortingsprijzen, goedkoper kan tanken dan op de overige dagen van de week (dinsdag, donderdag, vrijdag en zondag). De uiting op de website is volgens adverteerder ook niet misleidend: hiermee wordt de consument geïnformeerd dat men op de zogenoemde “Mazzeldagen” goedkoper kan tanken bij TinQ ten opzichte van de dagen waarop de kortingsactie niet geldt.  

De gemiddeld geïnformeerde, omzichtige en oplettende consument zal de uiting ook zo begrijpen. Dat de brandstofprijzen in de loop der tijd kunnen stijgen en dalen is een feit van algemene bekendheid, evenals dat de prijzen op dit moment hoog zijn ten opzichte van andere jaren. Daarom zal de gemiddelde consument de aanprijzing “extra goedkoop” in dit verband niet opvatten als “goedkoper dan voorgaande jaren”.  

 

Het oordeel van de voorzitter

Op het reclamebord staat “Maandag, woensdag & zaterdag – extra goedkoop tanken!”. De gemiddelde consument zal deze uiting zo begrijpen, dat er op deze genoemde dagen lagere prijzen gelden dan op de andere dag van de week. Het ligt niet voor de hand dat men op het verkeerde been wordt gezet omdat men de uiting zo begrijpt, dat de prijs van brandstoffen in zijn algemeenheid “extra goedkoop” is. Voor wat betreft de uiting op de website geldt ook dat deze zo zal worden opgevat, dat er op bepaalde dagen goedkoper kan worden getankt dan op andere. Hierbij dient te worden opgemerkt dat klager slechts een deel van de uiting heeft overgelegd. De voorzitter heeft ambtshalve kunnen vaststellen dat direct onder de overgelegde tekst op de website een aantal specifieke data (de “Mazzeldagen”) en pompstations worden genoemd, waaruit de consument kan afleiden wanneer en waar de actie geldt. Of adverteerder ‘extra goedkoop’ is in relatieve zin, dus goedkoper dan haar concurrenten, kan buiten beschouwing blijven nu klager nadrukkelijk heeft aangevoerd dat zijn klacht daar niet op ziet.

  

De beslissing van de voorzitter

De klacht wordt afgewezen.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken