a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2022/00409

Datum:

19-09-2022

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Vervoer

Motivatie:

Maatschappelijk (on)verantwoord

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een commercial van Belsimpel waarin is te zien hoe een jonge vrouw haar telefoon gebruikt terwijl zij stilstaat met haar fiets. Daarbij wordt onder meer gezegd dat men dankzij adverteerder onderweg kan bellen en internetten.

 

Samenvatting van de klacht

De commercial laat een scholier op de fiets zien die op haar fiets de telefoon gebruikt. Daarbij wordt gezegd dat men Belsimpel kan gebruiken als men weer naar school gaat. Ondanks dat de fiets niet beweegt, geeft dit het verkeerde beeld dat men de telefoon moet gebruiken terwijl men fietst. Dergelijk gedrag is echter bij wet verboden.

 

Samenvatting van het verweer

In de commercial staat de fietser duidelijk stil. Dit is toegestaan en adverteerder geeft hiermee het juiste signaal, te weten dat als je een telefoon gebruikt op een fiets, je dan moet stilstaan. Dat men bereikbaar is als men onderweg is naar school, is iets heel anders dan fietsend bellen. Onderweg zijn kan op verschillende manieren en het getoonde gedrag is conform wetgeving.

 

Het oordeel van de voorzitter

De persoon die in de commercial is te zien, staat onmiskenbaar stil met haar fiets. De commercial toont daarmee een voorbeeld dat in overeenstemming is met de wetgeving. Dat daarnaast wordt gezegd dat men dankzij adverteerder onderweg de telefoon kan gebruiken, kan niet tot het oordeel leiden dat de commercial ontoelaatbaar is. Uit de commercial volgt immers geen aansporing om dit te doen tijdens het fietsen. De voorzitter beslist daarom als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken