a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2023/00128

Datum:

05-04-2023

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Vervoer

Motivatie:

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een reclame-uiting op Facebook van Fast&Furious scooters waarin onder meer de volgende tekst te zien is:
“Scooter rijden zonder helm of rijbewijs (…)”.
Hieronder staat een afbeelding van het betreffende voertuig met de tekst:
“Scooter ZONDER Helmplicht en Rijbewijs.”
Daarnaast staat een vrouw met een helm op afgebeeld, waarbij een rood kruis door de helm is gehaald.

 

Samenvatting van de klacht

Adverteerder adverteert met een 3-wielige scooter en legt daarbij heel duidelijk de nadruk op het feit dat er géén helm gedragen hoeft te worden. Dit is volgens klager hoogst onverantwoord, zeer onveilig, niet sociaal en bewust van de mazen in de wet gebruik makend.

 

Samenvatting van het verweer

Op de website van de Rijksoverheid staat duidelijk vermeld waar een scootmobiel aan moet voldoen volgens de hiervoor geldende wet- en regelgeving, waaronder dat er hiervoor geen rijbewijs en helm nodig is. Als een berijder dit onveilig of onverantwoordelijk vindt, is hij natuurlijk vrij om een helm te dragen, net als met fietsen. De verwijzing naar scooter rijden zonder helm of rijbewijs is voor de gemiddelde consument, die dit nog kent van vroeger bij een scooter met blauwe kentekenplaat (maximaal 25 km), waarbij geen helmplicht was. Daarnaast heeft de overheid in wet- en regelgeving vastgelegd dat er geen rijbewijs nodig is om het betreffende voertuig te mogen rijden. Op de uitgebreide productpagina, die bij de bestreden reclame-uiting hoort, wordt ook beschreven dat de betreffende Scootmobiel / elektrische driewieler het traditionele uiterlijk hiervan doorbreekt doordat een normale scooter als basis is genomen en dat dit voertuig ook wel “scooter zonder rijbewijs” genoemd wordt.

 

Het oordeel van de voorzitter

In de uiting van adverteerder wordt een “scooter zonder helmplicht en rijbewijs” aangeprezen. Het blijkt hierbij om een gehandicaptenvoertuig, ook wel bekend als een scootmobiel, te gaan. Een scootmobiel is een legaal product waar op grond van de wet geen rijbewijs voor nodig is en geen helmplicht voor geldt. Iedereen kan hier gebruik van maken, nu er geen verbod geldt voor personen zonder een handicap om op een scootmobiel te rijden. Het staat adverteerder dan ook vrij om op de gebruiksmogelijkheden hiervan te wijzen in haar reclame-uitingen. Dat klager het (adverteren over het) niet dragen van een helm niet wenselijk vindt, neemt niet weg dat het feitelijk juist is dat er geen helmplicht geldt voor het aangeboden voertuig. Voorts blijkt uit de uiting, door de daarin getoonde afbeelding van het aangeboden product, duidelijk om wat voor voertuig het gaat, te weten een op een scooter lijkend product. De voorzitter ziet geen aanleiding om de uiting in strijd met de Nederlandse Reclame Code te achten en beslist daarom als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter

De voorzitter wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken