a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en drank

Dossiernr:

2019/00032

Datum:

19-02-2019

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Voeding en drank

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial van McDonald’s in het kader van ‘Spider-man”. In de televisiecommercial wordt onder meer gezegd: “Ontdek de helden van de nieuwe bioscoopfilm Spider-man into the Spider-Verse. En het Happy Meal. Samen met het lekkere groente en fruit. Nu bij McDonald’s”. In beeld is daarbij onder meer een menu te zien dat is samengesteld uit tomaatjes, nuggets, patat en een flesje Spa Reine.

 

De klacht

De mededeling “met het lekkere groente en fruit” is feitelijk onjuist omdat enkel een bakje tomaten (groente) wordt getoond. Verder is het suggestief dat groenten en fruit benadrukt worden in de reclame. Het is het kleinste onderdeel van het menu, maar dit wordt marketing technisch gebruikt om te werken aan een gezond imago.

 

Het verweer

Adverteerder licht toe hoe klanten ‘Happy Meals’ kunnen samenstellen. De groente en fruit optie maakt standaard deel uit van het Happy Meal. De klant kan besluiten om deze optie achterwege te laten. Adverteerder heeft de mededeling ‘samen met het lekkere groente en fruit’ echter juist in de commercial opgenomen om op deze verantwoorde optie te wijzen. Voor zover sprake is van enge overdrijving, is dit toegestaan. In het eindshot van de commercial wordt een ‘Happy Meal’ getoond met als samenstelling onder meer tomaatjes. Deze samenstelling is gebaseerd op de Reclamecode voor Voedingsmiddelen (RVV) 2015, waarin is bepaald dat voedingsmiddelenreclame die (mede) gericht is op kinderen van 7 tot en met 12 jaar uitsluitend is toegestaan als is voldaan aan de voedingskundige criteria in de tabel met bijbehorende portiegroottelijst bij de RVV. Per commercial dient adverteerder daarom een selectie van producten te maken die voldoet aan genoemde criteria. De in de televisiecommercial getoonde samenstelling voldoet aan deze criteria en is ook verder toelaatbaar.

 

Het oordeel van de voorzitter

1)  In de televisiecommercial wordt het ‘Happy Meal’ van adverteerder aangeprezen, waarbij onder meer wordt gezegd: “Samen met het lekkere groente en fruit”. Adverteerder heeft voldoende onderbouwd dat men bij de samenstelling van het ‘Happy Meal’ kan kiezen voor de optie groente en fruit, zodat deze mededeling feitelijk juist is, ondanks dat in de televisiecommercial uitsluitend tomaatjes zijn te zien.

2)  Klager maakt vervolgens bezwaar tegen het feit dat de optie groente en fruit afzonderlijk wordt genoemd, waardoor hierop de nadruk valt. De voorzitter oordeelt hierover als volgt. Het is algemeen bekend dat adverteerder een keten van fastfoodrestaurants exploiteert. Het staat adverteerder vrij om te wijzen op het feit dat men bij de samenstelling van menu’s ook kan kiezen voor de optie groente en fruit. Niet kan worden gezegd dat de gemiddelde consument (inclusief kinderen van 7 tot en met 12 jaar waarop de televisiecommercial mede is gericht) hierdoor wordt misleid over het aanbod van adverteerder in haar restaurants. Dat de optie groente en fruit volgens klager het kleinste onderdeel van het menu is, doet daaraan verder niet af. Duidelijk is dat groente en fruit wordt genoemd om de aandacht te vestigen op deze ‘verantwoorde optie’ die zich onderscheidt van het verdere assortiment van adverteerder. De wijze waarop adverteerder dat in de televisiecommercial doet, is niet in strijd met de Nederlandse Reclame Code, mede gelet op de toelichting van adverteerder over de wijze waarop het in de televisiecommercial getoonde menu is samengesteld. Op grond van het voorgaande wordt beslist als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken