a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en drank

Dossiernr:

2019/00665

Datum:

30-10-2019

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Voeding en drank

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial waarin de sauzen van Remia worden aangeprezen.

Te zien is hoe “Sjef Pouwermans, chef” in een ‘keuken’ in een bos (vlees)gerechten bereidt en deze ‘versiert’ met sauzen van Remia. Ondertussen zegt hij onder meer: “Ik wil alleen maar koken voor mensen als het ook lekker is voor de natuur” en “Ik wil gewoon het lekkerste koken voor het milieu. Voor elk milieu, daar ben ik heel eerlijk in.” “Culinair journalist Hein J. Miller” zegt, terwijl hij naast een stapel boeken van eerdergenoemde chef-kok zit: “Hij is de eerste die werkt met volledig klimaatneutraal geproduceerde sauzen.” Aan het eind van de commercial worden verschillende flacons sauzen getoond en verschijnt een symbool in beeld met de tekst “Remia produceert 100% klimaatneutraal”.

 

Samenvatting van de klacht

In de televisiecommercial wordt gesproken over klimaatneutrale sauzen die lekker zijn voor het milieu. Daarbij ziet men veel vlees in beeld. Dat is verre van lekker voor het milieu en niet klimaatneutraal. Klaagster vindt het stuitend dat bij de steeds groter wordende milieuproblematiek mensen aldus op het verkeerde been worden gezet.

 

Het oordeel van de voorzitter

Klaagster maakt bezwaar tegen de mededeling dat de sauzen van Remia volledig klimaatneutraal worden geproduceerd en lekker voor het milieu zijn, nu deze sauzen vooral in combinatie met vlees zijn te zien. De aanprijzing ziet echter op de sauzen als zodanig waarvan niet is betwist dat deze klimaatneutraal worden geproduceerd. Adverteerder mag daarom de sauzen aldus aanprijzen. Nu de klacht niet kan slagen, beslist de voorzitter als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken