a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en drank

Status:

Dossiernr:

2020/00372

Datum:

24-08-2020

Uitspraak:

VT zonder aanbeveling

Product/dienst:

Voeding en drank

Motivatie:

Misleiding Prijs(vermelding)

Medium:

Overige

De bestreden reclame-uiting

Het betreft schapkaarten voor shoarmabrood en knoflook- of shoarmasaus met daarop de tekst: “Actie!” en de prijs van het product. 

 

Samenvatting van de klacht

Op het schap van pitabroodjes en knoflooksaus staat: “actie”. Dit wekt de indruk dat deze producten voordeliger verkocht worden. Nu dit niet het geval is, is sprake van misleiding.

 

Samenvatting van de reactie van adverteerder

Adverteerder werkt met een geautomatiseerd systeem voor het printen van schapkaarten. Het betrof in deze eigenlijk een actie voor shoarmavlees en daarbij zijn ook de bijbehorende pita broodjes en de sauzen in het systeem als actieartikel aangemerkt waardoor de uiting ‘Actie’ op de schapkaarten van deze producten is vermeld. Klager heeft een terecht punt. Inmiddels zijn er maatregelen genomen om soortgelijke incidenten in de toekomst te voorkomen.

 

Het oordeel van de voorzitter

1)  Niet in geschil is dat op de schapkaarten van shoarmabrood en knoflook- en shoarmasaus het woord ‘actie!’ staat. Dit wekt bij de gemiddelde consument de verwachting dat sprake is van een voordeelactie. In werkelijkheid is op genoemde producten geen actie van toepassing en hebben zij de reguliere prijs. Aldus is geen juiste informatie verstrekt over het bestaan van een specifiek prijsvoordeel als bedoeld onder d van artikel 8.2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Voorts is de voorzitter van oordeel dat de gemiddelde consument hierdoor ertoe gebracht kan worden een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen. Om die reden is de uiting misleidend en oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

2)  Adverteerder heeft gesteld dat zij maatregelen heeft genomen om herhaling van de fout te voorkomen. De voorzitter ziet hierin aanleiding gebruik maken van zijn bevoegdheid als bedoeld in artikel 12 lid 5 van het Reglement van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep, zodat een aanbeveling achterwege blijft en volstaan wordt met te oordelen als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter

Op grond van het voorgaande acht de voorzitter de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken