a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en drank

Status:

Dossiernr:

2022/00298

Datum:

02-08-2022

Uitspraak:

VT zonder aanbeveling

Product/dienst:

Voeding en drank

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Drukpers/tijdschriften

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een advertentie van Lidl in een regionaal dagblad waarin een aanbieding voor wijn stond met daarbij de mededeling “5 + 1 gratis”.

 

Samenvatting van de klacht

Het is in strijd met artikel 20 Reclamecode voor alcoholhoudende dranken (RVA) om het woord ‘gratis’ in het kader van een aanbieding voor wijn te gebruiken.

 

Samenvatting van de reactie van adverteerder

Adverteerder erkent dat de bestreden reclame-uiting in strijd is met de RVA. Zij zegt toe dat de uiting in de toekomst niet meer zal worden herhaald en zij heeft daartoe maatregelen getroffen. De vereisten uit de RVA zijn opnieuw onder de aandacht gebracht van de afdeling Marketing.

 

Het oordeel van de voorzitter

1)  De klacht is gegrond. Krachtens artikel 20 RVA is het – behoudens uitzonderingen die hier niet aan de orde zijn – verboden alcoholhoudende drank gratis aan particulieren aan te bieden. De uiting kan niet anders worden begrepen dan dat men een gratis fles wijn krijgt bij de aankoop van vijf andere flessen wijn uit de actiecategorie.

2)  De voorzitter zal, nu adverteerder aannemelijk heeft gemaakt dat de fout zich niet meer zal voordoen, gebruik maken van zijn bevoegdheid als bedoeld in artikel 12 lid 5 van het Reglement van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep, zodat een aanbeveling achterwege blijft en volstaan wordt met te oordelen als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter

Op grond van het voorgaande is de bestreden reclame-uiting in strijd met artikel 20 RVA

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken