a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en drank

Dossiernr:

2023/00063

Datum:

31-01-2023

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Voeding en drank

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial van New York Pizza waarin een voice-over spreekt over de bereiding van het deeg bij New York Pizza en zegt dat dit de pizza’s zo lekker maakt. Hierna zegt hij: “Zo lekker, daar zweer je bij”. Vervolgens is een man in een Amerikaanse rechtszaal te zien die een eed (“Zweer jij de waarheid en niets dan de waarheid te vertellen op New York Pizza?”) aflegt op een doos van New York Pizza. Het bezwaar hiertegen wordt afgewezen door een rechter die daarbij een hap pizza uit een New York Pizza doos neemt. Achter de rechter staat op de muur: “In New York Pizza we trust”.

 

Samenvatting van de klacht

De reclame is beledigend voor christenen en een “verheerlijking van het Grote Geld”. Klager vindt het bovendien brutaal dat deze reclame tussen twee religieuze programma’s is uitgezonden.

 

Het oordeel van de voorzitter

In de televisiecommercial wordt op onmiskenbaar humoristisch bedoelde wijze New York Pizza aangeprezen door middel van een verhaallijn die zich afspeelt in een Amerikaanse rechtszaal. Dat een getuige daarbij een eed aflegt op een New York Pizza pizzadoos, benadrukt de absurditeit van de verhaallijn. Dit wordt gevolgd door de even absurde beelden van een rechter die het bezwaar tegen deze eed afwijst terwijl hij opzichtig pizza uit een New York Pizza doos eet en achter hem op de muur staat: “In New York Pizza we trust”. Naar het oordeel van de voorzitter wordt daarmee in de televisiecommercial niet naar bepaalde geloofsaspecten verwezen op een wijze die onnodig en ontoelaatbaar beledigend, kwetsend, schokkend of maatschappelijk verstorend voor een bepaalde groep gelovigen is. Nu ook verder de televisiecommercial de grenzen van het toelaatbare niet te buiten gaat, mede gelet op de subjectieve aard van de norm waaraan dient te worden getoetst en de vrijheid van meningsuiting van adverteerder, beslist de voorzitter als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken