a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en drank

Status:

Dossiernr:

2023/00096

Datum:

16-03-2023

Uitspraak:

VT zonder aanbeveling

Product/dienst:

Voeding en drank

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

Samenvatting van de klacht en nadere toelichting van klaagster

PepsiCo heeft gehandeld in strijd met zowel artikel 1.3.a van de Code reclame via e-mail (Code e-mail) als artikel 11.7 lid 4 Telecommunicatiewet, omdat klaagster nooit toestemming heeft gegeven aan afzender om marketing communicatie aan haar te versturen en er ook nooit een klantrelatie is ontstaan tussen klaagster en afzender. Indien afzender meent dat er wel toestemming is gegeven voor het ontvangen van dergelijke reclame (in dit geval een winactie), dient zij dat te bewijzen.

Samenvatting van de reactie van afzender

Na ontvangst van de klacht is afzender onmiddellijk een intern onderzoek gestart naar de mogelijke oorzaak hiervan. Het privacy team is daarbij tot de conclusie gekomen dat de betreffende marketing communicatie door middel van een menselijke fout bij klaagster terecht is gekomen. Het klopt dan ook dat klaagster zich niet heeft aangemeld. Door het niet toepassen van een segmentatie is de mail onopzettelijk verstuurd naar klaagster, een fout die in de database inmiddels is gerectificeerd. Afzender heeft ervoor gezorgd dat klaagster geen ongevraagde communicatie meer zal ontvangen.

Het oordeel van de voorzitter 

Nu klaagster onweersproken heeft gesteld dat niet is voldaan aan de voorwaarden voor het mogen toezenden van reclame via e-mail aan haar, heeft afzender gehandeld in strijd met artikel 1.3.a Code e-mail. De voorzitter heeft kennis genomen van de mededeling van afzender dat zij de fout erkent en dat zij maatregelen heeft genomen om herhaling in de toekomst te voorkomen. De voorzitter zal tot slot, nu adverteerder aannemelijk heeft gemaakt dat zij ervoor heeft gezorgd dat klaagster geen ongevraagde communicatie meer van haar zal ontvangen, gebruik maken van de bevoegdheid als bedoeld in artikel 12 lid 5 van het Reglement van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep, zodat een aanbeveling achterwege blijft en volstaan wordt met te oordelen als volgt.

De beslissing van de voorzitter

Op grond van het voorgaande heeft afzender gehandeld in strijd met artikel 1.3 sub a Code e-mail.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken