a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en drank

Status:

Dossiernr:

2023/00461

Datum:

23-10-2023

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Voeding en drank

Motivatie:

Misleiding Prijs(vermelding)

Medium:

Verpakking en etikettering

De bestreden reclame-uiting

De klacht is gericht tegen de verpakking van het product “Zonnatura Muesli Rijkgevuld”, voor zover daarop staat:
“Voordeelpak 500g”.

 

De klacht

Op de verpakking wordt opeens vermeld dat het een voordeelpak van 500 gram is, terwijl de verpakking volgens klager altijd al 500 gram was. Bovendien is de prijs gestegen met €0,60.

 

Het verweer

Zonnatura heeft verschillende soorten muesli, zoals Muesli Rood Fruit en Muesli Proteïne. Deze producten zitten allemaal in verpakkingen van 375 gram. De Muesli Rijkgevuld wordt echter geleverd in een verpakking van 500 gram en tegen een lagere kiloprijs aan retailers verkocht. Hoewel adverteerder niet verantwoordelijk is voor de verkoopprijs aan de consument, wordt dit product in de markt ook tegen de lagere prijs per kg verkocht (volgens www.inprijsverhoogd.nl).

De vermelding “voordeelpak 500g” is toegevoegd om de consument duidelijk te informeren dat dit product goedkoper is dan de andere muesli’s van Zonnatura per kg. De prijsstijging is hier niet aan gerelateerd, maar het noodzakelijke gevolg van de hoge inflatie, en hierdoor stijgende grondstofprijzen, hetgeen is doorberekend aan de retail op nagenoeg het hele assortiment. Desondanks blijft dit product goedkoper per kg dan de andere vergelijkbare muesli’s van Zonnatura.

 

Het oordeel van de Commissie

1.  De klacht ziet op de verpakking van het product “Zonnatura Muesli Rijkgevuld” met daarop in een rode strook de mededeling: “Voordeelpak 500g”. Volgens klager wordt onterecht geadverteerd met “voordeelpak”, nu zowel de inhoud van de oude verpakking als de nieuwe verpakking van dit product 500 gram wegen en de prijs zelfs is gestegen. De Commissie overweegt hierover als volgt.

2.  De gemiddelde consument zal op basis van de mededeling “Voordeelpak 500g” verwachten dat hij een bepaald voordeel ontvangt. Volgens adverteerder dient deze mededeling te worden bezien in vergelijking met (de kiloprijs van) haar andere muesli-varianten, die worden aangeboden in verpakkingen van 375 gram. De gemiddelde consument zal naar het oordeel van de Commissie echter in de veronderstelling verkeren dat het voordeel ziet op de verpakkingsinhoud van hetzelfde product. De consument zal niet zonder meer verwachten dat een product vergeleken wordt met andere varianten van hetzelfde merk indien dat niet als zodanig kenbaar wordt gemaakt. Dit geldt  te meer nu de muesli-varianten wezenlijk van elkaar verschillen qua ingrediënten. Het is voor de consument dan ook niet duidelijk wat het referentiekader is waarmee het product vergeleken wordt. Op grond hiervan en nu niet is gesteld of gebleken dat het product “Zonnatura Muesli Rijkgevuld” ook in een andere (niet voordeel-)verpakking in dezelfde winkels wordt verkocht, acht de Commissie het aannemelijk dat de mededeling “Voordeelpak 500g” op de verpakking voor de gemiddelde consument onduidelijk is en dat hierdoor bij de consument een onjuiste indruk kan ontstaan over het te ontvangen (prijs)voordeel.

3.  Gelet op het voorgaande is de Commissie van oordeel dat de bestreden uiting onduidelijk is voor wat betreft het bestaan van een specifiek prijsvoordeel als bedoeld in artikel 8.2 aanhef en onder d van de Nederlandse Reclame Code (NRC). De Commissie is van oordeel dat de gemiddelde consument hierdoor ertoe gebracht kan worden een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen. Om die reden is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

4.  De Commissie beslist als volgt.

 

De beslissing van de Commissie

De Commissie acht de bestreden uiting in strijd met artikel 7 NRC en beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken