a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0260

Datum:

25-06-2007

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een televisiereclame van Centraal Beheer Achmea, waarin een gevangenisbewaker een aantal gevangenen treitert. Als een hem nadoende stagiair-bewaker, staande voor een cel, onder een roze brief die bestemd is voor de in deze cel zittende gevangene een aansteker houdt waardoor de brief vlam vat, treedt het brandalarmsysteem in werking. Daardoor gaan de celdeuren open en staat de stagiair-bewaarder oog in oog met de boze, getergde gevangene. Vervolgens verschijnt de tekst: “Even Apeldoorn bellen” in beeld.

De klacht

De uiting is misleidend omdat een niet-verzekerbare situatie, te weten schade door eigen schuld, in beeld wordt gebracht. Tevens maakt de cipier zich schuldig aan schending van artikel 5 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, welk artikel gevangenen wil beschermen tegen marteling en blootstelling aan inhumane of vernederende behandeling, en artikel 5 eerste lid van het VN-verdrag, waarin vernederende handelingen gelijk worden gesteld aan martelen.
Klager acht de uiting in strijd met de artikelen 2, 3, 4 en 7 van de Nederlandse Reclame Code.

Het verweer

Een verzekeringsovereenkomst dekt een toekomstig vermogensrisico. De Nederlandse cipier kan in Nederland behoefte hebben aan een rechtsbijstandverzekering in verband met arbeidsrechtelijke of disciplinaire maatregelen.

Mondelinge behandeling

Partijen lichtten hun standpunt nader toe en legden pleitaantekeningen over.

Het oordeel van de Commissie

In de uiting brengt adverteerder tot uitdrukking dat uiteenlopende risico’s bij hem zijn onder te brengen. Of en zo ja in hoeverre de stagiair-gevangenisbewaker, de omstandigheden van de getoonde situatie in aanmerking nemende, met succes een beroep kan doen op een bij adverteerder afgesloten verzekering, acht de Commissie in het kader van deze uiting niet van belang. Van misleiding is om die reden geen sprake.

Voorts overweegt de Commissie dat de uiting duidelijk humoristisch is bedoeld.
Gaandeweg wordt duidelijk dat het pesterige gedrag van de bewaker en de hem nadoende stagiair-bewaker zal worden afgestraft hetgeen tenslotte gebeurt doordat het brandalarmsysteem in werking treedt en dientengevolge de celdeuren open gaan. Dit, in combinatie met de in beeld verschijnende tekst “Even Apeldoorn bellen”, maakt duidelijk dat de uiting humoristisch is bedoeld. Tevens is voor een ieder duidelijk dat de situatie in scène is gezet. Gelet hierop kan niet worden geoordeeld dat de uiting in strijd is met de artikelen 2, 3 en/of 4 van de Nederlandse Reclame Code.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken