a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0008

Datum:

19-03-2008

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de van Holland International, h.o.d.n. TUI, afkomstige “Prijsbijlage Amerika Zomer 2008” bij de reisgids van TUI.

De klacht

In de prijsbijlage staat: “prijzen geldig t/m 31 oktober 2008”. Echter de door klager uitgezochte 4 hotelkamers bleken 23 tot ruim 24 % duurder te zijn dan in de uiting staat. Bij een concurrent waren twee van de betreffende hotelkamers wel te boeken voor de prijs die in de uiting staat.

Het verweer

Veel hotels hanteren dagprijzen. Daarom staat in de prijsbijlage bovenaan de prijstabel expliciet dat sprake is van indicatieprijzen en dat de actuele prijzen opvraagbaar zijn bij het reisbureau.

Het oordeel van de Commissie

Ingevolge artikel 8.2 aanhef en sub d (nieuw) is misleidend elke reclame die gepaard gaat met onjuiste informatie of die voor de gemiddelde consument onduidelijk of dubbelzinnig is ten aanzien van de prijs, en de gemiddelde consument ertoe kan brengen een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen.
Naar adverteerder niet heeft weersproken, bedraagt het verschil tussen de prijzen in de uiting en de actuele prijzen in het onderhavige geval 23 tot ruim 24%. Deze percentages vallen naar het oordeel van de Commissie niet binnen de marge van indicatieprijzen. Gezien het aanzienlijke prijsverschil, acht de Commissie de prijsinformatie onjuist en de uiting daardoor misleidend. Misleidende reclame is oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

De beslissing


Op grond van het voorgaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code(nieuw). Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken