a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Alcoholhoudende dranken

Dossiernr:

2010/00755A

Datum:

24-11-2010

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Alcoholhoudende dranken

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft de televisiecommercial ‘Bioscoop’ waarin twee Belgen zich inspannen om Palm bier te promoten in Nederland. In de commercial wordt onder meer het volgende gezegd:

 

‘Dit is Henk, en dit is Bert.

En namens PALM gaan wij jullie Hollanders eens leren hoe je lekker Bourgondisch kan genieten. En dat kan, met ’n Palmke. En met een duwtje in de goeie richting’.

 

Henk en Bert gaan vervolgens een bioscoopzaal in waarin zij de aanwezige mannen oproepen om de film te verlaten om op een terras ‘Bourgondisch te gaan genieten van een Palmke’. Vervolgens bestellen Henk en Bert op het terras alvast vijftig PALM bier, in afwachting van de mannen uit de bioscoopzaal.

 

Een voice-over zegt: ‘Wordt ook een Bourgondiër. Palm, puur rasbier’.

 

De klacht

 

Aan het einde van de commercial bestellen Henk en Bert vijftig PALM bier. Onduidelijk en onzeker is of de mannen daadwerkelijk naar het terras toe zullen komen en of zij met vijftig in getal zijn. Het aantal mannen in de bioscoop leek kleiner. Klager meent dat er van de bestelling van vijftig bier een suggestie van overmatige alcoholconsumptie uitgaat, wat in strijd is met artikel 1 van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken (RVA). Verder wordt in de commercial gesuggereerd dat het belangrijker is om PALM bier te drinken op een terras dan samen met je vriendin een bioscoopfilm (af) te kijken. Volgens klager wordt het drinken van alcohol positief afgeschilderd ten opzichte van een niet-alcohol gerelateerde activiteit, hetgeen in strijd is met artikel 2 RVA. Dat de commercial duidelijk humoristisch bedoeld is, doet volgens klager aan het vorenstaande niet af.

 

Het verweer

 

Volgens adverteerder is er geen strijd met artikel 1 RVA omdat geen sprake is van overmatige of anderszins onverantwoorde alcoholconsumptie. In de commercial wordt vijftig bier besteld. Uit de mededeling ‘De rest komt nog’ blijkt dat Henk en Bert ervan uitgaan dat de andere achtenveertig mannen uit de bioscoop het voor hun bestelde biertje zullen komen nuttigen. Het enkele noemen van het getal vijftig kan niet reeds leiden tot een overtreding van voornoemd artikel maar moet in de evident humoristische context worden geplaatst. Verder meent adverteerder dat de uiting niet in strijd is met artikel 2 RVA. De commercial gaat niet over (geheel)onthouding van alcohol waarbij die onthouding ongunstig wordt afgebeeld. Het gaat juist over een alternatief in levensstijl waarbij het meer Bourgondische genieten voorop staat. Adverteerder merkt op dat men overigens ook in de bioscoop vaak een biertje drinkt. Adverteerder benadrukt dat de televisiecampagne ter promotie van PALM bier humoristisch is bedoeld en dat deze overduidelijk niet realistisch is. Om bovengenoemde redenen is adverteerder van mening dat er geen sprake is van schending van de RVA. 

 

Het oordeel van de Commissie

 

1) In een bioscoopzaal worden de mannelijke bezoekers opgeroepen een glas PALM bier te komen nuttigen op een terras. De bestelling van vijftig bier is, gelet op de mededeling ‘De rest komt nog’, geschied in de veronderstelling dat in totaal vijftig mannen het terras zullen aandoen om een enkel glas bier per persoon te nuttigen.

De Commissie is van oordeel dat deze situatie, die zo duidelijk humoristisch is bedoeld, niet kan leiden tot het oordeel dat in de commercial  overmatige of anderszins onverantwoorde consumptie van alcohol is getoond, gesuggereerd of gestimuleerd.

 

2) Voorts kan naar het oordeel van de Commissie niet worden geoordeeld dat -voor zover hier van belang- gelet op de humoristisch bedoelde overdrijving in de reclame-uiting sprake is van een op negatieve manier uitbeelden van onthouding van alcoholconsumptie. 

 

3) Gelet op het voorgaande is de Commissie van oordeel dat geen sprake is van strijd met artikel 1 en artikel 2 RVA. De klacht is daarom ongegrond.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken