a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Financiele) dienstverlening

Dossiernr:

2013/00868

Datum:

04-12-2013

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

(Financiele) dienstverlening

Motivatie:

Misl. Voornaamste kenmerken product

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial waarin één van de juristen van DAS het volgende zegt:

”Je bent ondernemer. Een duizendpoot.

Maar ook die hebben af en toe een specialist nodig.

Heb je een conflict? Iets dat juridisch uitgezocht moet worden?

Vraag het de bedrijfsjuristen van DAS.

Wij komen met heldere oplossingen, waar je meteen iets aan hebt.

Tot slot verschijnen in beeld de teksten: “Juridisch advies voor ondernemers” en

“DAS. Opgelost”.

Gezegd wordt nog: “Op zoek naar ervaren bedrijfsjuristen” en

“DAS. Opgelost”.

De klacht

Toen klager een probleem had, heeft hij DAS ingeschakeld. Anders dan klager op grond van de tekst meende te mogen verwachten, hebben de juristen van DAS zijn probleem niet opgelost. De slotzin van de uiting had daarom eigenlijk moeten luiden: “Schakel de DAS-juristen in en, waar mogelijk, wordt uw probleem opgelost”.

 

Het verweer

Klager heeft bij adverteerder een rechtsbijstandverzekering afgesloten die recht geeft op juridisch advies en (zo nodig) bijstand in een gerechtelijke procedure. Na bestudering van het geschil is de behandelend jurist tot de conclusie gekomen dat het door klager gewenste resultaat niet haalbaar was. Om die reden heeft adverteerder klager afgeraden een juridische procedure tegen klagers wederpartij te starten.

Anders dan klager stelt is het bieden van een oplossing iets anders dan gelijk krijgen in een juridisch geschil. Niet alleen de gemiddelde ondernemer, tot wie de uiting zich richt, maar ook de gemiddelde consument zal redelijkerwijs begrijpen dat niet elk juridisch geschil dat door adverteerder wordt behandeld in het voordeel van de klant zal worden beslecht. Gelet op het vorenstaande is van misleiding geen sprake.

Het oordeel van de Commissie

In de uiting prijst adverteerder, in algemene bewoordingen, aan ondernemers zijn rechtsbijstandverzekering aan, op basis van welke verzekering ondernemers die een juridisch geschil hebben zich voor (juridisch) advies tot adverteerder kunnen wenden. Zo nodig wordt op basis van deze verzekering ook juridische bijstand in een gerechtelijke procedure verleend. In de uiting wordt niet gesuggereerd dat, ongeacht het probleem, een aan één van de juristen van DAS voorgelegd probleem altijd in het voordeel van de verzekeringnemer wordt beslecht c.q. wordt “opgelost”. Naar het oordeel van de Commissie zal de gemiddelde consument c.q. ondernemer de uiting ook niet in die zin opvatten. Reden waarom de Commissie de klacht ongegrond acht.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken