a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Financiele) dienstverlening

Dossiernr:

2018/00106

Datum:

05-03-2018

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

(Financiele) dienstverlening

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Ongeadresseerd drukwerk

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een reclamefolder van GLDK advocaten waarin onder meer staat:
“Snel, goedkoop samen scheiden… kan al vanaf € 53,= p.p.
Voor al uw vragen omtrent een (echt)scheiding, ook in het geval u alleen nog maar met de gedachten rondloopt om te gaan scheiden, kunt u vrijblijvend contact opnemen met [naam advocaat].”

 

De klacht

Deze wordt als volgt samengevat.
Klager vraagt zich af of sprake is van het aanzetten of bevorderen van echtscheiding. De folder doet het voorkomen alsof scheiden een feest is, maar in werkelijkheid veroorzaakt dit maatschappelijk en in gezinnen veel problemen en emoties. Klager zou het liefst zien dat geen reclame zou worden gemaakt voor een echtscheiding. Daarnaast stelt klager dat in de folder geen eerlijke voorstelling van zaken wordt gegeven over de prijs van scheiden. Om voor het in de uiting genoemde tarief in aanmerking te komen, moet men aan diverse voorwaarden voldoen en bijkomende kosten betalen. Dit had in de folder moeten staan.

 

Het verweer

Dit wordt al volgt samengevat.
Adverteerder is als beëdigd advocaat ook een officieel geregistreerd mediator. Als professioneel mediator wil adverteerder mensen in een beginfase van echtscheidingsperikelen uitnodigen voor een vrijblijvend oriënterend gesprek om op een zorgvuldige wijze te komen tot een plan van aanpak. In dit gesprek vindt een verkenning plaats van de situatie en eventuele acties (hetgeen kan inhouden mediation of doorverwijzing naar bijvoorbeeld een relatietherapeut). De klacht dat de advertentie zou aanzetten tot echtscheiding is volkomen misplaatst. Het gaat er niet om mensen met een functionerende relatie te bewegen tot een scheiding, maar om de grote groep mensen met ernstige relatieproblemen te attenderen op professioneel advies. De uiting blijft daarbij binnen de grenzen van het toelaatbare.
De zin “Snel, goedkoop samen scheiden kan al vanaf € 53,- p.p.” geeft duidelijk aan dat niet elke echtscheidingsmediation voor dit bedrag geregeld kan worden. Wel heeft adverteerder de afgelopen jaren reeds tientallen scheidingen gerealiseerd waarbij zij uitsluitend € 53,- p.p. heeft gedeclareerd. Dit is mogelijk indien cliënten voor een toevoeging (gefinancierde rechtsbijstand) in aanmerking komen. Voor zover klager stelt dat er allerlei bijkomende kosten betaald moeten worden, is niet duidelijk waarop hij doelt. Met de zin “kan al vanaf € 53,- p.p.” wil adverteerder een eventuele drempel voor een professionele begeleiding verlagen.
 

Het oordeel van de voorzitter

1)  De voorzitter stelt voorop dat het is toegestaan reclame te maken voor juridische diensten die verband houden met echtscheiding. Klager zal derhalve reclame als de onderhavige dienen te accepteren. Klager vat de uiting bovendien ten onrechte zo op dat daarin een bepaald, feestelijk beeld over scheiden wordt verkondigd waarbij scheiden zou worden aangemoedigd. Hiervan is geen sprake nu de uiting uitsluitend strekt tot een zakelijke aanprijzing van de dienstverlening van adverteerder. Deze zou het mogelijk maken snel, goedkoop samen te scheiden in verband waarmee men volgens de uiting vrijblijvend contact kan opnemen met adverteerder. Nu de uiting beperkt is tot aanprijzing van de diensten van adverteerder, mist het eerste deel van de klacht feitelijke grondslag en wordt om die reden afgewezen.

2)  Met betrekking tot het in de uiting genoemde bedrag van € 53,-, stelt adverteerder terecht dat dit volgens de uiting een vanaf bedrag is. Adverteerder heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat zij in een aantal gevallen voor dit bedrag de echtscheiding heeft geregeld, te weten in gevallen waarin cliënten voor een toevoeging in aanmerking kwamen. De klacht dat dit tarief geen eerlijke voorstelling van zaken geeft, kan om die reden evenmin slagen. Voor zover klager daarnaast verwijst naar bijkomende kosten, is niet duidelijk geworden welke kosten hij bedoelt. Nu op grond van het voorgaande ook het resterende deel van de klacht geen doel treft, wordt beslist als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken