a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Financiele) dienstverlening

Dossiernr:

2018/00414

Datum:

07-06-2018

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

(Financiele) dienstverlening

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial van ARAG waarin diverse scenes zijn te zien waarin personen worden geconfronteerd met ‘bullebakken’ en waarin onder meer wordt gezegd: “Iedereen moet zijn recht kunnen halen. ARAG. Juridische probleemoplossers. Voor iedereen”.”

 

De klacht

Adverteerder belooft in de televisiecommercial dat iedereen zijn recht moet kunnen halen.

Klager is verzekerd bij adverteerder. Toen een probleem rondom de erfenis van de moeder van klager dreigde te ontstaan, deed adverteerder niets. Later, toen het probleem was ontstaan, kreeg klager wel rechtsbijstand, maar wilde adverteerder geen rechtszaak beginnen en heeft zij hem geadviseerd akkoord te gaan met een voorstel. Adverteerder vond het financiële belang van klager te klein waardoor de ‘bullebakken’ hun gang konden gaan en de erfenis niet na overleg en met instemming van alle erfgenamen is verdeeld. Nu adverteerder geen recht heeft gehaald voor klager is de televisiecommercial in strijd met de waarheid.

 

Het oordeel van de voorzitter

In de televisiecommercial prijst adverteerder haar diensten als ‘juridische probleemoplosser’ aan. De klacht komt in essentie erop neer dat adverteerder onvoldoende waarmaakt hetgeen zij over zichzelf zegt. De voorzitter oordeelt als volgt. In de commercial geeft adverteerder een algemeen beeld waarvoor zij staat en waarvoor zij zich stelt in te zetten. Dat in individuele gevallen een klant meent dat adverteerder zich onvoldoende voor hem inspant, geeft geen aanleiding om reeds op grond daarvan de televisiecommercial misleidend te achten. Verder kan verschil van mening bestaan over de vraag of bepaalde werkzaamheden die een klant wenst al dan niet opportuun zijn, hetgeen blijkbaar in deze zaak een belangrijke rol heeft gespeeld. Adverteerder suggereert in de commercial niet dat zij altijd uitvoering zal geven aan wensen van de klant. Op grond van het voorgaande kan de klacht niet slagen en wordt beslist als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken