a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2010/00314

Datum:

30-06-2010

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Overige

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een televisiecommercial van adverteerder voor een rechtsbijstand-verzekering, uitgezonden op Nederland 1. De pay-off van de commercial luidt: ‘DAS, het antwoord op alles waar u niet om heeft gevraagd’. In de commercial heeft de aanschaf van twee konijnen geleid tot een huiskamer vol konijnen.

 

De klacht

 

Volgens de Algemene Voorwaarden die gelden voor rechtsbijstandverzekeringen van adverteerder, worden zaken met een belang onder € 225,- niet in behandeling genomen. Het is volgens klager niet aannemelijk dat het getoonde geval, de aanschaf van twee konijnen, een belang van meer dan € 225,- heeft. Volgens klager wordt in de commercial gesuggereerd dat problemen bij kleine transacties toch door de rechtsbijstandverzekering worden gedekt, hetgeen blijkens voornoemde voorwaarden niet het geval is. Klager vindt de reclame misleidend en adverteerders claim: ‘Het antwoord op alles waar u niet om gevraagd heeft’ in strijd met de werkelijkheid.

 

Het verweer

 

In de commercial wordt de kijker gewezen op de rechtsbijstandverzekering van DAS en wordt verwezen naar de website www.das.nl. Als een klant naar aanleiding van de commercial besluit om via deze website een rechtsbijstandverzekering af te sluiten, dan kan dat slechts na kennisneming en accordering van de polisvoorwaarden. Van misleiding kan volgens adverteerder dan ook geen sprake zijn. Ook de in de commercial gebezigde claim ‘DAS voor iedereen, voor iedereen die verzekerd wil zijn van juridische hulp’ is volgens adverteerder gerechtvaardigd. Hoewel een verzekerde geen aanspraak kan maken op bijstand van een juridisch specialist in geval van een geschil met een belang van minder dan € 225,-, heeft de verzekerde ingevolge artikel 3 van de polisvoorwaarden altijd recht op telefonisch juridisch advies in geval van een dreigend juridisch geschil. Adverteerder is daarom van mening dat de commercial niet misleidend is en verzoekt de klacht af te wijzen.

 

Het oordeel van de Commissie

 

1) De Commissie stelt voorop dat de klacht zich richt tot de televisiecommercial waarin wordt geclaimd: ‘Een antwoord op alles waar u niet om heeft gevraagd’. Volgens klager betreft het belang van de in deze commercial geschetste situatie minder dan € 225,- en wordt derhalve ten onrechte de indruk gewekt dat de rechtsbijstandverzekering van adverteerder van toepassing is. De Commissie is echter van oordeel dat het niet onaannemelijk is dat eventuele schade ten gevolge van de getoonde explosieve toename van het aantal konijnen meer dan € 225,- bedraagt en dat men daarom in aanmerking komt voor rechtsbijstand van adverteerder. Volgens de Commissie zal de consument verder ook begrijpen dat sprake is van humoristische overdrijving, een beproefd stijlfiguur in reclame. De Commissie is dan ook van oordeel dat de klacht op dit punt geen doel treft.

 

2) Voor zover de Commissie de klacht ten aanzien van de claim ‘Een antwoord op alles waar u niet om gevraagd heeft’ aldus begrijpt dat deze onjuist is omdat geen zaken met een belang onder € 225,- in behandeling zouden worden genomen, merkt de Commissie het volgende op. Artikel 3 van adverteerders Algemene Voorwaarden bepaalt dat een verzekerde onbeperkt recht heeft op telefonisch juridisch advies bij een dreigend juridisch geschil. Daarmee is naar het oordeel van de Commissie voldoende aangetoond dat een verzekerde zich altijd juridisch kan laten adviseren, ongeacht de financiële drempel van € 225,- die geldt voor rechtsbijstand. De Commissie is dan ook van oordeel dat voornoemde mededeling niet als onjuist kan worden aangemerkt en acht de klacht ongegrond.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken