a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en drank

Dossiernr:

2018/00581/A

Datum:

15-08-2018

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Voeding en drank

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial van supermarkt Coop. In de commercial is een jongetje te zien dat bij een vrouw achterop de fiets zit. Ze rijden door een (Hollands) weidelandschap. Vervolgens zien we het jongetje op een hek klimmen om naar koeien te kunnen kijken. De voice-over zegt: “Kevin had altijd al oog voor een lekker stukje vlees.” Vervolgens is een man te zien die het volwassen geworden jongetje ‘Kevin’ moet voorstellen. De voice-over zegt: “Het zal u dus niet verbazen dat hij nu al tien jaar authentieke vleeswaren van Coop bereidt. Op ambachtelijke wijze.” Intussen is Kevin op zijn werk, maar ook in zijn thuissituatie, met zijn gezin aan de maaltijd, te zien. De voice-over vervolgt: “Coops authentiek gegrilde rosbief is zelfs bekroond met ‘beste product van het jaar’. Zo maak je samen het verschil.” In beeld verschijnt de tekst: “Coop Samen maak je ’t verschil.”  

 

De klacht

Klaagster vindt de commercial vrouwonvriendelijk omdat er in de eerste beelden te zien is hoe een jongetje een vrouw stevig vasthoudt, terwijl er volgens haar wordt gezegd dat “Kevin al vroeg oog had voor een lekker stukje vlees”. Vervolgens gaat het beeld over naar een wei waarin twee vleeskoeien te zien zijn. Volgens klaagster wordt de vrouw door de manier waarop Coop haar vlees en vleeswaren aanbiedt, neergezet als “ding, een voorwerp waarvoor je geen respect hoeft te hebben”.

 

Het oordeel van de voorzitter

Klaagster maakt bezwaar tegen de uiting omdat, zo begrijpt de voorzitter, er volgens haar een verband wordt gelegd tussen enerzijds het jongetje dat achterop de fiets zit bij een vrouw en haar stevig vasthoudt, en anderzijds de tekst: “Kevin had altijd al oog voor een lekker stukje vlees.”

In de commercial is te zien hoe een jongetje bij een vrouw achterop zit. Wanneer hij daarna vanaf een hek naar de koeien kijkt, zegt de voice-over: “Kevin had altijd al oog voor een lekker stukje vlees.” Naar het oordeel van de voorzitter wordt hier een verband gelegd tussen de koeien in de wei en Kevin, die als kind al “oog voor een lekker stukje vlees” had.

Het publiek zal de commercial ook zo begrijpen, te meer nu de voice-over pas start op het moment dat “Kevin’ vanaf het hek naar de koeien kijkt. De voorzitter acht de redenering van klaagster, die er kort gezegd op neerkomt dat er door de combinatie van beeld en tekst een (vrouwonvriendelijk) verband wordt gelegd tussen de vrouw en “een lekker stukje vlees”, onjuist, en beslist daarom als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken