a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/06.0532

Datum:

03-01-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een folder van Scheer & Foppen Elektro Speciaalzaken B.V., waarin onder meer het volgende staat:
“Extra voordeel 10% bonus korting
Met de gratis Scheer & Foppen Visa Card”.

De klacht

Bij vele producten in de folder wordt naast de prijs tevens de prijs minus 10% bonuskorting vermeld. Na een eerste aankoop krijgt men echter waardebonnen toegestuurd ter waarde van 10 % van de eerste aankoop. De korting geldt dus pas bij de tweede aankoop. Om die reden vindt klaagster de uiting misleidend.

Het verweer

In de folder staat “Wij regelen direct de Visa Card en de korting voor u**”.
De sterretjes verwijzen naar: “U ontvangt een waardecheque ter waarde van 10% van het aankoopbedrag kort na uw Scheer & Foppen Visa Card”. Er staat dus duidelijk dat de korting niet direct aan de balie wordt gegeven, maar later in de vorm van een waardecheque.

Het oordeel van de Commissie

In de uiting wordt de korting gepresenteerd als een korting waar men direct van kan profiteren. In de kop staat immers: “Extra voordeel 10% bonus korting” en bij vele prijzen in de folder staat tevens prominent de prijs waarop 10% bonus korting in mindering is gebracht. Hierdoor ontstaat bij een koper de indruk dat hij de korting direct aan de kassa ontvangt. Dat de korting wordt gegeven in de vorm van een waardecheque, staat onderaan een pagina waarop de Scheer & Foppen Visa Card wordt aangeprezen en kan makkelijk aan de aandacht ontsnappen. Het betreft een belangrijke beperking die naar het oordeel van de Commissie onvoldoende duidelijk in de uiting staat. Gelet op het vorenstaande acht de Commissie de uiting onvoldoende duidelijk en daardoor misleidend.

De beslissing

Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code. Zij beveelt adverteerster aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken