a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0440

Datum:

14-09-2007

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een folder van Scheer & Foppen, waarin onder meer een Krups BeerTender wordt aangeboden. In dit aanbod staat: “€ 45,- Vaderdagvoordeel Bij aankoop van een BeerTender. *Kijk voor de actievoorwaarden op de actiecoupon of op www.beertender.nl”.

De klacht

De uiting is in strijd met artikel 20 van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken (RVA), omdat gratis alcoholhoudende drank wordt aangeboden.
Uit het blokje waarin staat “€ 45,- Vaderdagvoordeel” blijkt dat de € 45,- is opgebouwd uit een Heineken fust + tapschort + € 20,- retour. Dit is op het plaatje te zien en impliceert dat het bier (met het tapschort) gratis wordt weggegeven omdat dit, samen met de € 20,- retour, een korting van
€ 45,- oplevert.

Het verweer van Scheer & Foppen

Scheer & Foppen verwijst naar het verweerschrift van Krups.

Het verweer van Heineken

De tekst van de uiting is niet met actieve medewerking van Heineken tot stand gekomen. Heineken had geen enkele wetenschap van de uiting en deze ligt volledig buiten zijn bereik en verantwoordelijkheid. Adverteerders dienen toestemming te vragen voor het gebruik van de Heineken merken. Toestemming wordt alleen gegeven indien de advertentie in lijn is met de RVA. In casu is geen toestemming gevraagd.
Er wordt geen gratis fust weggegeven. Tegen betaling van € 159,95 ontvangt de klant een BeerTender, een tapschort, een fust en een waardecheque van € 20,-.

Het verweer van Krups

De landelijke actie van Krups houdt in dat de klant na aanschaf van een BeerTender en registratie op de website, een schort ontvangt en een voucher waarmee een fustje verkregen kan worden. Van een aanbod van gratis alcoholhoudende drank is dus geen sprake.
Krups is geen lid van de alcoholbranche als bedoeld in artikel 20 RVA.
Adverteerders dienen toestemming te vragen voor het gebruik van verweerders merken. Toestemming wordt alleen gegeven indien de advertentie in lijn is met de RVA. Met de vormgeving en inhoud van de uiting heeft Krups niets van doen.

Het oordeel van de Commissie

Ingevolge artikel 20 RVA mag alcoholhoudende drank niet gratis worden aangeboden door een lid van de branche of met actieve medewerking van een lid van de branche.

Het gaat bij de toepassing van artikel 20 RVA om de wijze van aanprijzen. In de uiting staat “€ 45,- Vaderdagvoordeel bij aankoop van een BeerTender”. Daarbij staat onder meer een afbeelding van een fustje Heineken. In de uiting wordt naar het oordeel van de Commissie geen gratis drank aangeboden, maar wordt een BeerTender aangeboden met “€ 45,- Vaderdagvoordeel”. Dit is niet in strijd met artikel 20 RVA. Dat dit voordeel voor een deel uit een fustje bier bestaat, doet aan dit oordeel niet af.

De beslissing


De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken