a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2019/00651

Datum:

16-10-2019

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Vervoer

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Radio

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een radiocommercial van Shell waarin onder meer wordt gezegd: “In Nederland zijn al meer dan 1 miljoen tankbeurten CO2 neutraal. (…) Als je tankt bij Shell en kiest voor CO2-neutraal rijden, compenseer je CO2 door bossen te beschermen en bomen te planten. (…) Je kunt dus CO2 compenseren bij elke tankbeurt. (…) Rijd CO2-neutraal.”

 

Samenvatting van de klacht

In de uiting beweert adverteerder dat CO2-neutraal rijden mogelijk is. Dit is niet correct. De brandstof is olie uit de grond. Het aanplanten van bos om CO2 vast te leggen, zorgt ervoor dat de CO2 tijdelijk vast ligt. Dit is verre van neutraal, nu de tijdelijk vastgelegde CO2 nog altijd is toegevoegd aan de algehele kringloop door het oppompen en verwerken van de olie.

 

Het oordeel van de voorzitter

In de radiocommercial wijst adverteerder op de mogelijkheid de CO2-uitstoot van de brandstof die men tankt via haar te doen compenseren door bossen te beschermen en bomen te planten. Duidelijk is dat het hier gaat om de CO2-uitstoot die specifiek het gevolg is van het rijden op fossiele brandstof en dat deze uitstoot aldus in feite wordt geneutraliseerd. Nu de boodschap van de reclame-uiting voldoende duidelijk is en het op zichzelf niet misleidend kan worden geacht te beweren dat de genoemde maatregelen de CO2-uitstoot als gevolg van het rijden op fossiele brandstof kunnen neutraliseren, beslist de voorzitter als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken