a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Gemotoriseerd) vervoer

Dossiernr:

2010/00701

Datum:

11-11-2010

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

(Gemotoriseerd) vervoer

Motivatie:

Misl. Beschikbaarheid

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden uiting

           

Het betreft de tekst “Doe ‘ns bekrompen – huur Sixti! Voordelige en trendy stadswagens vanaf EUR 9,99/dag” op de website www.sixt.nl.

 

De klacht

 

In Nederland blijken geen auto’s voor het geadverteerde tarief van EUR 9,99 gehuurd te kunnen worden. In feite is het laagste tarief voor een huurauto

EUR 18,99.

 

Het verweer

 

Dit jaar heeft adverteerder een extreem krappe vloot huurauto’s, waardoor het goedkoopste tarief een stuk minder vaak tot nauwelijks beschikbaar is.  Om die reden is de bestreden mededeling “vanaf EUR 9,99” inmiddels van de website verwijderd.

 

Het oordeel van de Commissie

 

Naar het oordeel van de Commissie is de onderhavige reclame-uiting misleidend als bedoeld in artikel 8.5 in verbinding met punt 5 van de bij artikel 8.5 behorende bijlage 1 van de Nederlandse Reclame Code (NRC), waarin is bepaald dat reclame misleidend is als producten tegen een genoemde prijs worden aangeboden zonder dat de adverteerder aangeeft dat een gegrond vermoeden bestaat dat hij deze producten niet tegen die prijs kan (doen) leveren gedurende een periode en in hoeveelheden die, rekening houdend met het product, de omvang van de voor het product gevoerde reclame en de aangeboden prijs, redelijk zijn. Door adverteerder is erkend, dat de voor de huurprijs van EUR 9,99 per dag aangeboden stadsauto’s niet of nauwelijks beschikbaar zijn. Om die reden is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

 

De beslissing

 

De Commissie acht de reclame-uiting in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken