a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2018/00294

Datum:

18-04-2018

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Vervoer

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial waarin is te zien hoe een gezin op een station gestrest op zoek is naar de juiste trein waarbij zij regelmatig van perron wisselen en per abuis in een trein belanden met een kind van een ander. Vervolgens is te zien hoe het gezin bij Sixt rustig een auto huurt

 

De klacht

De uiting is misleidend omdat wordt gesuggereerd dat reizen met het openbaar vervoer stress geeft en het huren van een auto deze stress voorkomt. Hier worden appels met peren vergeleken. Niet het openbaar vervoer levert stress op maar de manier waarop het gezin zich in dit geval op de reis heeft voorbereid (“alles op het laatste nippertje”). Het openbaar vervoer wordt in de commercial in een verkeerd daglicht gesteld.

 

Het oordeel van de voorzitter

In de televisiecommercial is een gezin te zien dat niet in staat is te bepalen vanaf welk perron de trein vertrekt en daarbij ook nog een kind verwisselt. Duidelijk is dat de uitgebeelde situatie niet een realistische weergave van het reizen met een trein geeft, maar ertoe strekt om op een onmiskenbaar humoristisch bedoelde wijze de mogelijkheid van het huren van een auto onder de aandacht van de kijker te brengen. Nu de gemiddelde consument op grond van het voorgaande niet wordt misleid, beslist de voorzitter als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken