a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/07.0724

Datum:

11-02-2008

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een televisiereclame van Casema B.V., waarin onder andere wordt gezegd: “Breedband internet van Casema is nu helemaal niks. Want er komt nu ook een monteur installeren. Voor niks. Dus niks wachten. Je hebt snel die supersnelle verbinding. De virus- en spamfilters zijn nog steeds voor niks”.

De klacht

De uiting is onwaar omdat er geen volledig gratis internetbeveiliging wordt geleverd. De monteur installeert slechts een deel omdat hij haast heeft en de installatie is dus niet meteen klaar maar duurt weken. Klager komt als vrijwilliger bij veel mensen thuis en maakt ongeveer één keer per maand het werk van de installateur af. Ook heeft klager dit zelf ervaren.

Het verweer

In de uiting wordt een gratis spam- en virusfilter aangeboden. Het virusfilter houdt veel virussen tegen die via e-mail binnenkomen, 100% bescherming is nagenoeg onmogelijk. Daarnaast bevat het een spamfilter dat ongewenste spammail tegenhoudt. Uit het aanbod volgt niet dat ook een gratis firewall en virusdetectie worden aangeboden.

Een installatie dient tot een goed werkende aansluiting te leiden. Waarom dat bij klager niet het geval is, kan adverteerder op dit moment niet nagaan. Het betreft hier echter een incident. Dit kan niet tot de conclusie leiden dat de uiting daarom misleidend is.

De repliek

In de uiting wordt gesproken over gratis virus- en spamfilters, hetgeen meerdere filters betekent.
Er is geen sprake van een incident. Klager maakt regelmatig mee dat de monteur zijn werk niet heeft afgemaakt, omdat klager dan te hulp wordt geroepen.

De mondelinge behandeling

Adverteerder licht toe welke beveiligingspakketten gekocht kunnen worden. Desgevraagd deelt hij mee dat 70-80% van zijn klanten alleen de gratis filters hebben.

Het oordeel van de Commissie

In de uiting wordt aangeboden: “virus- en spamfilters”. Naar adverteerder heeft toegelicht, bestaat dit uit een spamfilter en een virusfilter voor e-mail. Dat daarnaast software wordt aangeboden die een hogere mate van beveiliging biedt zoals internetbeveiliging, blijkt niet uit het aanbod.

Naar klager heeft gesteld, maakt hij als vrijwilliger bij mensen thuis ongeveer één keer per maand het werk van de installateur af. Adverteerder heeft niet weersproken dat de installatie bij klager niet goed is afgemaakt. Echter, het feit dat de monteur er kennelijk niet in alle gevallen in slaagt om het werk correct af te maken, leidt niet tot de conclusie dat de uiting om die reden misleidend is. Niet is immers gebleken dat sprake is van een niet-incidenteel probleem.

De beslissing


De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken