a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2016/00447

Datum:

27-06-2016

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Vervoer

Motivatie:

Misleiding Prijs(vermelding)

Medium:

Drukpers/tijdschriften

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een advertentie van Stella Fietsen in het AD van 17 mei 2016.

Onder de kop “MEIMAAND elektrische FIETSMAAND” en de mededeling “TOT 35% KORTING” staat een foto van een man en een vrouw op twee elektrische fietsen.

In de foto staat onder meer

“Tijdelijk E-bikes al v.a. 999,-”.

 

De klacht

 

In de advertentie verwijst een pijl met daarin de prijs “v.a. € 999,-” naar de twee afgebeelde elektrische fietsen. Geen van deze fietsen is echter te koop voor de genoemde vanafprijs van € 999,-. Klaagster vindt dit misleidend.

 

Het verweer

 

Klaagster interpreteert de advertentie niet goed. Wat zij een pijl noemt, is een ‘prijssticker’ zoals die vroeger werd gebruikt. De genoemde prijs is een algemene vanafprijs waarvoor adverteerder e-bikes verkoopt. Er wordt niet direct verwezen naar de fiets op de foto.

 

 

 

De repliek

 

Volgens klaagster wordt met de prijsaanduiding verwezen naar de twee afgebeelde fietsen. Beide fietsen zijn niet voor de genoemde vanafprijs te verkrijgen. Klaagster vindt het misleidend dat er een vanafprijs van € 999,- wordt aangeboden, terwijl de werkelijke prijs voor de elektrische fietsen vanaf € 1.400,- is.

 

Het oordeel van de Commissie

 

De Commissie begrijpt de klacht aldus dat klaagster de advertentie misleidend vindt, omdat volgens haar de prijsaanduiding in een “pijl” verwijst naar de afgebeelde e-bikes en daardoor de indruk wekt dat de genoemde vanafprijs van € 999,- geldt voor deze e-bikes. In werkelijkheid ligt de vanafprijs van die e-bikes veel hoger, aldus klaagster.

 

Deze klacht kan niet slagen. Naar het oordeel van de Commissie is voor de gemiddelde consument duidelijk dat de achtergrond waarop de mededeling “Tijdelijk E-bikes al v.a. 999,-” staat niet een pijl is, maar een prijssticker. Met de genoemde prijs wordt niet uitdrukkelijk naar de afgebeelde elektrische fietsen verwezen. Verder is de mededeling “Tijdelijk E-bikes al v.a. 999,-” zo algemeen gesteld, dat voor de gemiddelde consument voldoende duidelijk is dat de afgebeelde elektrische fietsen dienen als illustratie van de uiting en dat de genoemde vanafprijs van € 999,- niet per se voor die e-bikes hoeft te gelden.

 

Gelet op het voorgaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken