a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2020/00419

Datum:

16-11-2020

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Vervoer

Motivatie:

Misleiding Ontbrekende informatie

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial met de volgende tekst in beeld:
“MINIMAAL
€ 750,-
INRUILKORTING
Inclusief service aan huis.”
De voice-over zegt: “Ruil nu jouw fiets in en ontvang minimaal € 750,00 inruilkorting bij aanschaf van een nieuwe Stella e-bike. Benieuwd? Download de gratis brochure op Stella.nl.”

De samenvatting van de klacht

De televisiecommercial is misleidend omdat de € 750,00 inruilkorting alleen geldt bij dure fietsen van ongeveer € 3.000,00, zo vertelde een verkoper van Stella aan klager. De korting was niet geldig voor de fiets “Vienna” ad € 2.100,-, wat niet blijkt uit de tv-reclame.

De samenvatting van het verweer

Adverteerder stelt klager in het gelijk dat hij wel in aanmerking kwam voor de inruilactie met € 750,- inruilkorting. De verkoper heeft zich vergist in een eerdere actie. Zoals te zien in de televisiecommercial geldt de actie voor Stella e-bikes met een middenmotor en daarmee ook voor de Vienna MDS met een Shimano middenmotor.

Het oordeel van de voorzitter

Klager stelt dat sprake is van misleiding omdat de inruilkorting volgens een verkoper van Stella alleen geldt bij duurdere fietsen, wat niet blijkt uit de televisiecommercial. Naar het oordeel van de voorzitter is kennelijk sprake van een misverstand, omdat uit de reactie van adverteerder blijkt dat de verkoper ten onrechte uitging van een eerdere actie. Adverteerder erkent dat klager wel in aanmerking kwam voor de actie uit de televisiecommercial. Om die reden kan niet worden geoordeeld dat de uiting op de in de klacht aangevoerde grond misleidend is. Dat klager door dit misverstand geen gebruik heeft gemaakt van de actie, omdat deze inmiddels verstreken is, valt buiten de vraag of de reclame-uiting misleidend is. Overigens heeft Stella meegedeeld dat klager welkom is in haar e-bike testcenter om “conform de voorwaarden een aankoop te doen”.
Op grond van het voorgaande wordt de onderhavige klacht afgewezen. Ten overvloede merkt de voorzitter op dat in dossier 2020/00419A de televisiecommercial van Stella op een andere grond wel misleidend is geacht.

De beslissing van de voorzitter

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken