a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0233B

Datum:

12-06-2008

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Op buitenreclames van abri’s zijn van Suitsupply afkomstige foto’s geplaatst van een man die is gekleed in een pak met stropdas. De man houdt een groot opengeklapt geweer in zijn handen terwijl pa­troon­hulzen in de lucht vliegen. Op de foto staat onder meer: “Supplier Olympic Team”.

De klacht

Op de foto van de reclame-uiting staat een man die een wapen hanteert. Er is onvol­doende zichtbaar dat er een koppeling is tussen de reclame-uiting en een Olympische sport. Een afbeelding van een geweer in de publieke ruimte is niet wenselijk.

Het verweer

De reclame-uiting maakt deel uit van een reclamecampagne waarbij de Olympische spe­len als thema zijn gekozen. In de onderhavige reclame-uiting wordt een verband gelegd met het kleiduifschieten. De foto verwijst niet naar de politieke situatie in China en Tibet en wil ook geen verband leggen met geweldpleging.

Het oordeel van de Commissie

De Commissie begrijpt dat de strekking van de klacht is dat de reclame-uiting in strijd is met de goede smaak en het fatsoen. Bij de beantwoording van de vraag of dit het ge­val is, stelt de Commissie zich te­rug­houdend op, gezien het subjectieve ka­rak­ter van dit crite­rium. Met inachtneming daarvan kan niet worden geoordeeld dat in het onderhavige ge­val de grens van het toe­laat­bare is overschreden. Adverteerder legt geen verband met geweld. Dit blijkt uit de duidelijk leesbare woorden “Supplier Olympic Team” op de uiting. Daarmee is het voor de con­su­ment duidelijk dat de uiting dient te worden be­zien in ver­band met de Olym­pi­sche spelen.

Dat niet iedereen de foto onmiddellijk zal opvatten als een verwijzing naar het klei­duif­schieten, doet de reclame-uiting niet in strijd met de goede smaak en het fatsoen zijn.
De Commissie heeft er overi­gens wel begrip voor dat de onderhavige reclame-uiting niet door een ieder wordt ge­waardeerd. Nu de grenzen van het toe­laatbare blijkens het voor­gaande evenwel niet zijn overschreden, wordt de klacht afgewezen.

De beslissing


De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken