a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Huishouden en inrichting

Dossiernr:

2022/00179

Datum:

10-05-2022

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Huishouden en inrichting

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Verpakking en etikettering

De bestreden reclame-uiting

Het betreft  de verpakking van het product “Buzzy Friendly flowers Extra Large” bloemenzaadmengsel van Tuinplus.
Op de voorzijde van de verpakking (doos)  is een bloemenveld  afgebeeld  en staan onder meer de volgende teksten: “Friendly Flowers”, “Extra Large”, “Bring your garden to life”, “Lieveheersbeestjes bloemenmengsel” en “Including organic plant food”. In drie kleine cirkels staat respectievelijk “50 m2”, “2 in 1” en de tekening van een lieveheersbeestje.

Samenvatting van de klacht

Toen klager de verpakking opende, raakte hij teleurgesteld over de inhoud, die bestond uit slechts 80 gram zaden en 1,8 kg (ongevraagde) bodemverbeteraar. Klager vindt de verpakking zeer misleidend, nu die juist voor 99% uit bloemenvelden en teksten als “Friendly Flower”, “Lieveheersbeestjes bloemenmengsel” en “breng je tuin tot leven” bestaat en maar voor 1% uit de tekst “including organic plant food”. Na lang zoeken ontdekte klager dat op de onderkant van de verpakking in klein lettertype de verhouding van het bloemenzaad ten opzichte van de bodemverbeteraar staat.

Samenvatting van het verweer

Op de verpakking staat dat er ook bodemverbeteraar in zit. Het volume van het zaad is kleiner dan de benodigde bodemverbeteraar, waaraan adverteerder niets kan doen. De 80 gram zaden is voldoende voor 80 m2 aan bloemen, zoals beloofd op de verpakking.

Het oordeel van de voorzitter

De voorzitter vat de klacht op in die zin dat klager de uiting misleidend vindt, omdat volgens klager op basis van de foto en teksten op de verpakking mag worden verwacht dat de inhoud bestaat uit enkel bloemenzaad en niet voor het grootste deel uit bodemverbeteraar, zoals in werkelijkheid het geval is.
Deze klacht slaagt niet. De verpakking maakt in beeld en tekst voldoende duidelijk dat met het product een bloemenveld van 50m2 (adverteerder spreekt kennelijk per abuis over 80 m2) kan worden bereikt. Klager heeft niet betwist dat met de inhoud van de verpakking dit doel kan worden gerealiseerd. De gemiddelde consument die de verpakking koopt in de veronderstelling daarmee een bloemenveld van 50m2 aan te leggen, zal dus niet in zijn verwachtingen worden teleurgesteld. Daarbij maken de op de voorzijde van de verpakking staande mededelingen “including organic plant food” en “2 in 1” reeds duidelijk dat de inhoud niet slechts bestaat uit bloemenzaad maar ook uit plantenvoeding. Dit wordt nog verder verduidelijkt door de mededelingen op de boven, onder- en achterzijde van de verpakking, waar onder meer staat “Bloemzaden met biologische plantenvoeding”, “80 g zaad, 1,8 kg bodemverbeteraar”, “De bodemverbeteraar bevat veel voedingsstoffen…” en “Stappenplan (…) Meng de bodemverbeteraar en het zakje zaad…”.
De voorzitter beslist daarom als volgt.

De beslissing van de voorzitter

De voorzitter wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken