a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0186

Datum:

11-05-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de website www.fox.nl, van Fox Vakanties, waarop onder meer een 14 daagse groepsrondreis naar het Wilde Westen wordt aangeboden voor € 1429,- . Op de website staat: “Volgens de nieuwe ‘code reisaanbiedingen’ hanteert FOX All-In prijzen op de website. All-in prijzen zijn de prijzen inclusief belastingen en overige toeslagen zoals luchthavenbelasting, brandstoftoeslagen en veiligheidstoeslagen.”

De klacht

Enkele dagen nadat klager de reis had geboekt, belde een medewerker van adverteerder met de mededeling dat een vluchttoeslag van € 65,- per persoon van toepassing was. Weer enkele dagen later werd klager gebeld omdat de vluchttoeslag geen € 65,- maar € 129,- per persoon bedroeg. Omdat op de website staat dat adverteerder all-in prijzen hanteert, vindt klager de uiting misleidend.

Het verweer

Indien de klant boekt, wordt duidelijk verwezen naar de reisvoorwaarden waarin duidelijk staat dat het kan voorkomen dat op het moment van de boeking, de klasse waarop de reis is gecalculeerd niet meer beschikbaar is. “Fox dient uw reis dan in een andere klasse te boeken (tegen een toeslag; uiteraard met uw toestemming)”. De hoofdboeker van de reis wordt hierover ingelicht waarbij wordt aangegeven dat de opgegeven toeslag een indicatie is. Pas bij de bevestiging door de luchtvaartmaatschappij wordt de toeslag bekend.
Deze procedure is bij klager ook gevolgd. Helaas heeft het verwerken van de vluchtaanvraag langer dan normaal geduurd, zodat de uiteindelijke vluchttoeslag 10 dagen na de boeking bekend was en de volgende dag aan klager is doorgegeven.

De mondelinge behandeling

Adverteerder lichtte toe dat er een aanzienlijke hoeveelheid stoelen beschikbaar is voor de geadverteerde prijs. Of een vluchttoeslag van toepassing is, kan de medewerker meteen zien bij het behandelen van de aanvraag. Desgevraagd bevestigde adverteerder dat de kans dat een vluchttoeslag in rekening wordt gebracht niet op de bestreden website-pagina onder “aandachtpunten” is opgenomen.

Het oordeel van de Commissie

Indien er geen stoelen meer voor de geadverteerde prijs beschikbaar zijn, wordt door adverteerder in een andere prijsklasse een stoel geboekt voor de meerkosten waarvan een toeslag in rekening wordt gebracht.
Aanbieders dienen in hun reclame-uitingen correcte en duidelijke prijzen te hanteren. Bij de onderhavige vluchttoeslag is sprake van op het moment van publicatie bekende onvermijdbare kosten die ingevolge artikel III onder 1 van de Reclamecode Reisaanbiedingen in de geadverteerde prijzen dienen te worden opgenomen. De Commissie overweegt hierbij dat de vervoerskosten vaste onvermijdbare kosten zijn.

De beslissing

Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel III onder 1 van de Reclamecode Reisaanbiedingen. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 3 onder 1 Reclame reisaanbiedingen

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken