a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0233

Datum:

28-06-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een nieuwsbrief in de vorm van een e-mail van 4 april 2007 van VOF SenseAd Travel Promotions, h.o.d.n. VertrekDirect.nl, waarin vakantieaanbiedingen staan van Sudtours Vliegvakanties.

De klacht

De prijzen van de aangeboden vliegvakanties blijken later exclusief luchthavenbelasting te zijn. Om die reden acht klager de uiting in strijd met de Reclamecode Reisaanbiedingen.

Het verweer van VertrekDirect

Vertrekdirect verstuurt wekelijks een nieuwsbrief met door reisorganisaties gevulde advertentie-ruimte. Vertrekdirect mag in het aangeleverde materiaal geen wijzigingen aanbrengen en is volgens de disclaimer op zijn website niet verantwoordelijk, noch aansprakelijk voor de juistheid van de inhoud van de advertentieruimte. Vertrekdirect kon niet weten dat de door Sudtours verstrekte informatie in strijd met de Reclamecode Reisaanbiedingen was, omdat een boeking op de website van Sudtours dient te worden gemaakt en op die website de bijkomende luchthavenbelasting pas wordt getoond.

Het verweer van Sudtours

Nadat de nieuwe Reclamecode Reisaanbiedingen bekend was, heeft Sudtours al zijn nieuwe uitingen aangepast. Alleen de bestemmingen met vertrekdata in april konden niet meer worden aangepast. Inmiddels voldoet Sudtours volledig aan de nieuwe Code.

Het oordeel van de Commissie

Naar Sudtours heeft erkend, voldoet de onderhavige uiting niet aan de Reclamecode Reisaanbiedingen. Artikel III sub 1 daarvan bepaalt dat de prijzen gepubliceerd dienen te worden inclusief de op het moment van publicatie bekende onvermijdbare kosten. De geadverteerde prijzen zijn echter exclusief luchthavenbelasting zodat artikel III sub 1 is overtreden.
Artikel VI bepaalt dat deze Code geldt voor reclame-uitingen met betrekking tot diensten met een vertrekdatum of ingangsdatum op of na 1 april 2007. Nu de uiting is gepubliceerd op 4 april 2007 is deze in strijd met artikel III sub 1.

De nieuwsbrief is een reclame-uiting, omdat zich in deze brief uitsluitend vakantieaanbiedingen bevinden en deze geen redactionele elementen bevat. Omdat VertrekDirect de nieuwsbrief publiceert, is VertrekDirect naast Sudtours verantwoordelijk voor overtreding van de Reclamecode Reisaanbiedingen. Dat VertrekDirect zich jegens zijn contractspartijen van verantwoordelijkheid heeft uitgesloten, doet hieraan niet af, omdat VertrekDirect, gelet op het vorenstaande, zelfstandig als adverteerder optreedt.

De beslissing

Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel III onder 1 van de Reclamecode Reisaanbiedingen. Zij beveelt adverteerders aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 3 onder 1 Reclame reisaanbiedingen

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken